Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Elfajul a hazai számítógépes bűnözés

Több mint harmincmillió forintos kárt okozó hackertámadás érte május 28-án a Heves Megyei Önkormányzat IP-telefon alközpontjának szerverét. A külföldről irányított támadásban egy lettországi emelt díjas számot hívtak, amelynek percenként csaknem 25 ezer forint a díja.


A különösen nagy vagyoni kár miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. A számítógépes bűnözés mindennapjaink részévé vált, magánszemélyek és szervezetek egyaránt áldozatául eshetnek, az okozott károk a kisebb bosszúságok és a milliárdos nagyságrendek között mozognak.

Az online bűnözés a statisztikák szerint folyamatosan bővül, 2011-ben világszerte több mint 286 millió egyedi rosszindulatú program működött. Magyarországon az elmúlt évben mintegy 900 ezer felnőtt esett áldozatul online bűncselekménynek, ez 21 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A legnagyobb visszaélések bankkártyákkal történtek, a támadások összesen 21 milliárd forint veszteséget okoztak az áldozatoknak. (Magyarországon 2008-ban alakult meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság számítógépes bűnözés elleni alosztálya, a kiberbűnözésre vonatkozó magyarországi adatokat azóta gyűjtik.)

Az elmúlt öt évben történt és nyilvánosságra került hazai számítógép-feltörések, hackertámadások:

2007. február 17. - Feltörték Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, az SZDSZ elnökjelöltjének honlapját. Az oldalt estére helyreállították, az elkövető 18-án levélben kért bocsánatot Kóka Jánostól.

2007. október 30. - Túlterheléses támadás érte a netrisk.hu internetes biztosítási alkusz portálját. A DOS-támadásként is ismert jelenség azt követően történt, hogy az alkusz elindította a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás 2008. évi díjkalkulátorát.

2008. április 1. - Ismeretlenek feltörték a Fidesz sajtóosztályának egyik elektronikus címét, és arról valótlan tartalmú üzenetet küldtek a sajtó képviselőinek.

2008. május 28. - Öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. A kémkedésre a közlekedési vállalatnál elrendelt vizsgálat alapján derült fény.

2008. szeptember 12. - Egy vállalkozás részéről hackertámadás érte a kormányzati informatikai rendszert és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik szerverét is. A vállalkozást az NBH államtitoksértésért és magántitok jogosulatlan megsértéséért feljelentette.

2008. december 22. - Behatoltak a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) honlapjára, és hamis információkkal írták tele. A szakszervezet az akciót a sztrájkoló vasutasok elleni támadásként értékelte.

2009. február 10. - Feltörték a Miskolci Nemzeti Színház honlapját. A hackerakció anyagi kárt nem okozott a színháznak, de megszűnt az online jegyvásárlás lehetősége, és a nézők sem jutottak hozzá az információkhoz.

2009. február 24. - Illetéktelenek birtokába került a veszprémi Pannon Egyetem információs rendszere (Neptun), négyszáz hallgató és 27 tanár adatait juttatták el egy internetes oldalra.

2010. február 23. - A kuruc.info megtámadta az Országos Választási Iroda honlapját (www.valasztas.hu); nem lépett be oda, de olyan hivatkozásokat hozott létre, amelyek a megjelenő adatokat módosították.

2010. április 16. - Három férfi egy cég számlájáról több mint 80 millió forintot utalt át egy általuk elérhető folyószámlára. A gyanúsítottak egy internetes kávézóból feltörték a cég számítógépes rendszerét, és a pénzt egy magánszemély nevére nyitott bankszámlára utalták át. A pénzt szlovéniai, illetve hazai pénzkiadó automatákból három nap alatt felvették. Az elkövetőket 2012 áprilisában letartóztatták.

2010. október 3. - Az önkormányzati választási eredmények összesítése idején túlterheléses támadás érte a választási tájékoztató rendszert. A rendszerben tárolt adatokat illetéktelen módosítás, törlés nem érte.

2011. január 27. - Az Új Néplap közölte, hogy ismeretlenek feltörték Szerencsés István jászdózsai polgármester elektronikus postafiókját. A hacker a rendszergazdáéhoz hasonló jogosultságot szerzett a szerveren, de a támadás csak a polgármester levelezése ellen irányult.

2011. március 20. - Valószínűleg román nacionalista hackerek támadták meg a Magyar Hírlap internetes oldalát. Az oldalon aznap egy ideig román nyelvű szöveg volt látható Avram Iancu portréjával. A Budapest Times kezdőoldalával is ugyanezt tették. Az üzemeltetők nem tettek feljelentést.

2011. május 21. - Pécsett a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont ingyenes, vezeték nélküli hálózatát (wifi) vírustámadás miatt le kellett állítani.

2011. augusztus 30. - Hackertámadás érte a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek Nonprofit Kft.) honlapját.

2012. február 24. - Ismeretlenek feltörték az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség honlapját, és jelentős mennyiségű adatot töröltek róla. A támadást az Anonymous hackercsoport vállalta magára.

2012. március 4. - A magukat az Anonymous csoporthoz tartozónak nevező hackerek átírták az alaptörvénynek az Alkotmánybíróság honlapján elérhető szövegét. A szervert ideiglenesen leállították.

2012. április 21. - Nem volt elérhető, illetve akadozva működött a Jobbik honlapja és a magyargarda.hu. Az akciót az Anonymous hackercsoport magyar tagjai követték el.

MTI