Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Brüsszel megnehezíti az olcsóbb hulladékszállítást?

Brüsszel előírásai megnehezítik azt, hogy a rezsicsökkentés utáni áron végezzenek hulladékszállítási és -gazdálkodási szolgáltatást Magyarországon - mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke csütörtökön Szekszárdon.


Szita Károly, aki egyben Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, a szövetség idei első közgyűlése alkalmából tartott sajtótájékoztatón hozzátette: ezért arra biztatják a kormányt, küzdjön annak érdekében, hogy megmaradhasson a rezsicsökkentés vívmánya, amelynek köszönhetően Európában az egyik legalacsonyabbak a hazai hulladékszállítási díjak.

Közölte: a 23 megyei jogú várost tömörítő szövetség közgyűlésének fő témája a hulladékgazdálkodás átalakítása. Úgy vélte, a már csökkentett díjakhoz hatékony és a legjobb szolgáltatást nyújtó rendszert kell működtetnie az országnak.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a MVJSZ azt szeretné, hogy felgyorsuljanak Modern városok program, illetve a Terület- és településfejlesztési operatív program közel kétezer milliárd forint értékű beruházásai.

Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a körkörös gazdaságról szóló európai bizottsági javaslat figyelmen kívül hagyja Magyarország hulladékgazdálkodási szerkezetét.

Kifejtette: a javaslatcsomag szerint a hulladék 60-65 százalékát kellene anyagában hasznosítani, miközben Magyarországon a hulladéknak csak egyharmada csomagolási hulladék, szemben a bizottság által számolt kétharmaddal. Ezzel párhuzamosan a vegyes hulladék lerakását 10 százalékban maximálná, jelenleg hazánkban ez 50-55 százalék - tette hozzá.

További része a javaslatnak - mondta -, hogy megszűnne a hulladék energetikai hasznosításának támogatása, a hulladékot nyugat-európai égetőkbe kellene szállítani, amelyeket piaci alapon lehetne igénybe venni.

Ez megfizethetetlen alternatívát ad - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a bizottság azokat a "rezsivívmányokat" próbálná megszüntetni, amelyeket a kormány szeretne fenntartani.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a jövő héten a parlament elé kerül a hulladékgazdálkodási törvény módosítása, amelynek "fenntartható, a rezsicsökkentés vívmányait megőrző üzemeltetési struktúra kialakítása" a célja.

A törvénymódosítással hulladékgazdálkodási régiók jönnek létre, a közszolgáltatók száma radikálisan csökkeni fog, és nemcsak a közszolgáltatást végző cégeknek, hanem az alvállalkozóknak is nonprofitnak kell lenniük.

MTI