Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Bölcsőde- és óvodafejlesztési program indul

Országosan több mint 100 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekre – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.


Novák Katalin a Jósa András Oktatókórház területén, mintegy 320 millió forintból épülő munkahelyi óvoda alapkőletételén hangsúlyozta, ez az összeg lehetővé teszi új óvodák és bölcsődék építését, a meglévők felújítását és bővítését, illetve a férőhelyek számának emelését is.

A kormány célja, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg ezekben az intézményekben a gyerekek számára - közölte Novák Katalin, hozzátéve, a jelenlegi adatok szerint az óvodáskorú gyermekeknek több mint 99 százaléka jár óvodába.

Emlékeztetett arra, a kormány nemrégiben vezette be a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, ezzel együtt lehetővé tette a felmentés lehetőségét, vagyis a szülő - ha úgy akarja és ha a gyermek érdeke megkívánja - otthon, maga mellett tudhatja gyermekét.

Nincs egy százalék azoknak a gyerekeknek az aránya, akiknek a szülei nem élnek az óvoda kínálta lehetőségekkel - utalt az adatokra Novák Katalin. Az államtitkár szerint ez azt bizonyítja, hogy a 3 és 6 év közötti gyerekeknek szükségük van a közösségre és ezt a szülők is fontosnak tartják.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az eseményen azt mondta, nagy igény volt a gyógyintézmény dolgozói részéről erre a fejlesztésre, amelyet a város közgyűlésének tagjai - pártállástól függetlenül - egyhangúlag támogattak.

A kórház területén épülő, a tervek szerint idén decemberre elkészülő 75 férőhelyes új óvodában a csoportszobák, játszóudvarok és kiszolgáló létesítmények mellett tornaszobát, sószobát és logopédiai foglalkoztató szobát is kialakítanak. Megépül emellett egy sportszertár, rendezik az intézmény körül lévő zöldterületet, a mozgáskorlátozottak számára pedig akadálymentes bejáratot és mosdót alakítanak ki.

Az óvoda megépítését a Belügyminisztérium csaknem 143 millió forinttal támogatta, az önkormányzat 105 millió forintos hozzájárulása mellett a fennmaradó összeget a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatából fedezik. Az önkormányzat egy újabb pályázat segítségével rendezné az óvoda külső környezetét, illetve külső eszközöket vásárolna.
 
Pest megy 4,5 milliárdos támogatást kap

Tizenkilenc Pest megyei intézmény nyert el bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére közel 4,5 milliárd forintot a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Kiemelte: az 1400 óvodai férőhely fejlesztése, továbbá 530 bölcsődei és 200 óvodai férőhely létrehozása a kisgyermekes szülők munkába állásának lehetőségét javítja.

Rákossy Balázs hangsúlyozta: a fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a gyermekek számára.

A Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése pályázat teljes keretösszege közel 8 milliárd forint, amelyre az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok vagy az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások pályázhatnak. Ez a pályázat is az egyik eleme a kormány mintegy százmilliárd forintos bölcsődei és óvodai fejlesztési programjának, a fejlesztési források különböző pályázatokon keresztül érhetők el.

Az államtitkár emlékeztetett: a januártól életbe lépő új bölcsődei szabályozás rugalmas lehetőséget ad a települések és a szülők számára, 2018 év végéig minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.

Munkatársunktól/MTI