Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Rémisztő állapotban van a hazai vízhálózat

Országszerte válságos szinthez közelít a víziközművek állapota – olvasható a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által összeállított és az Átlátszó.hu internetes portál birtokába jutott elemzésben. A dokumentum szerint a vízközművek felújításához nagyjából 3000 milliárd forintra lenne szükség.


Válságos szinthez közelít, egyes helyeken kritikus a víziközművek állapota országszerte. Kevesebb, mint 20 százalék a megfelelő minősítésű rendszerek aránya – olvasható a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által a településeknek nemrégiben véleményezésre szétküldött „stratégiai dokumentumban”.

Háromezer-milliárd forint. Ennyi pénzre lenne szükség a vízközművek felújításához a kormányellenes elfogultsággal nem vádolható MJVSZ által a településeknek június elején véleményezésre szétküldött, fejléc és aláírás nélküli, 2017. június 26-i keltezésű dokumentuma szerint.

A gondok okát a „műszaki rekonstrukciók és karbantartások hiánya miatti folyamatos állagromlásban” látják. „A víziközmű-szolgáltatás működtetése a rekonstrukciós elmaradások miatt válságos szinthez közeledik, melynek megoldása a fenntarthatóság, a finanszírozás és a jövőkép újrafogalmazását igényli” – olvasható az elemzésben.

A szolgáltatók az elmaradásokat likviditási gondokkal magyarázták. Tavaly a megmaradt 41 vízközmű-cégből ugyanis 24 termelt üzemi szinten, 11 pedig mérleg szerint is veszteséget. A társaságok kintlévőségei – zömében lakossági hátralékokból eredően – 25,5 milliárd forintot tettek ki az év végén. Ebből az összegből 8,7 milliárd forint egy éven túli követelés.

Kritikus helyzetben

Az Átlátszó birtokába jutott elemzésből kiderül: bár a rezsicsökkentést nem nevezik meg direkten a dokumentum szerzői, egy másik emblematikus kormányzati intézkedésnek, a közműadónak közvetlenül is nekimennek.

„A megfelelő minősítéssel rendelkező rendszerek száma mára már nem éri el a 20 százalékot, és ez folyamatosan csökken. A hiányzó összeg azonnali biztosítására sem az ellátásért felelősök, sem a víziközmű-szolgáltatók, sem maga a Magyar Állam nem képes, ugyanakkor egyes víziközmű rendszerek állapota kritikus, amely azonnali beavatkozást igényel” – olvasható az írásban.

A vízközmű-cégek közül jelenleg 23 van száz százalékban önkormányzati, 13 többségi önkormányzati, 5 pedig állami tulajdonban. A MJVSZ elemzés a többségi állami tulajdont látná helyesnek.

Azt is javasolnák, hogy a törvényhozás változtasson a közműadó számításának jelenlegi rendszerén, ami megítélésük szerint hátrányosan érinti a ritkábban lakott területeken szolgáltató cégeket. Megfontolandónak tartanak továbbá egy 1,5 százalékos, nem lakossági díjemelést.

Lenne pénz, de ellopják

Közben a Demokratikus Koalíció (DK) hűtlen kezelés miatt feljelentés tesz egy Mészáros Lőrinc által elnyert közbeszerezés ügyében - közölte Varju László, az ellenzéki párt alelnöke. Varju elmondta, sajtóhírek szerint negyvenmilliárd forintos "gigabüntetés" várhat Magyarországra egy európai uniós víziközmű-építési projekt végrehajtása miatt.

Hozzátette: minden idők egyik legnagyobb európai uniós pályázatáról van szó, Magyarország 420 milliárd forintot költ el a vízminőség javítására, a szennyvízcsatornák, tározók építésére. Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy az Orbán-kormány annak tudatában hirdetett eredményt a közbeszerzésen, hogy az EU jelezte, nem elégedett az eljárással.

Ha az EU a szabálytalanságok miatt megbünteti Magyarországot, akkor negyvenmilliárd forintot, azaz hat év kórházi adósságának megfelelő összeget kell visszafizetni - mutatott rá. Varju László közölte, nem hagyhatják, hogy "Orbán strómanjai" miatt büntessék Magyarországot. "Orbán gazdagodik, és mindezt a magyarok fizetik meg" - fogalmazott.

Legalább ingyen van a bekötés

Július elsejével térítésmentessé vált a többségi állami tulajdonú víziközmű-társaságoknál vezeték új bekötésénél az igénybejelentés elbírálása, a terv, valamint az adategyeztetés, a vízmérőóra és annak felszerelése, illetve a nyomáspróba. A vállalkozók ráadásul a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetése alól is mentesülnek.

A közműcsatlakozások díjmentességéről szóló kormányrendelet kizárólag a július 1. után létrejövő új bekötésekre vonatkozik, a mellékvízmérő beszerelésekre viszont nem érvényes. Az ivóvíz- és szennyvízbekötésnél a kedvezmény az új építésű ingatlanoknál, illetve lakóingatlan és üzlethelyiség átalakításánál vehető igénybe.

A kormány rendelete értelmében díjmentessé váltak az esetleges jogorvoslati eljárások és jelentősen csökkentek a közmű-csatlakozással összefüggő ügyintézési határidők is. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyes ivóvíz bekötővezetékeket kizárólag az illetékes víziközmű-szolgáltató kötheti rá a fővezetékre, az eljárás díjköteles.

Munkatársunktól/MTI