Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Martfűi rém – Otthagyná a várost a Heineken sörgyár

A település gazdasági stabilitásának fenntartása érdekében aláírásgyűjtést indult Martfűn a januárban megszűnő sörgyártás miatt. A kezdeményezést fonák módon a térség fideszes országgyűlési képviselője is támogatja, aki a Csíki sör ügyében még bojkottálta a Heineken termékeit.


Lakossági aláírásgyűjtést szervez az önkormányzat a város civil szervezeteivel és önkéntesek közreműködésével a Martfűn januárban megszűnő sörgyártás kapcsán – tudta meg augusztus végén a Szoljon.hu.

Amint az az írásból kiderül, az aláírásgyűjtést a város gazdasági stabilitásának fenntartása érdekében kezdeményezik, mivel a Heineken Hungária Zrt. eddig évi 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak.

Az ügy előzménye, hogy a Heineken disztribúciós és logisztikai központtá alakítja át martfűi gyárát. Ha az átalakítási tervek megvalósulnak, az iparűzési adóból befolyt bevétel a negyedére csökken, így a település működőképessége is veszélybe kerülhet.

Dr. Papp Antal polgármester az ülésen három lehetséges megoldást vázolt fel: a cég folytatja tovább itt a termelést, az állam átveszi a martfűi sörgyárat vagy támogatást kap az önkormányzat ipari park létrehozására irányuló pályázata.

Ha ez utóbbi valósul meg, az új befektetőket, jelentős iparűzésiadó-bevételt és számos új munkahely létrehozását jelentené. Az aláírásgyűjtést egyébként a térség fideszes országgyűlési képviselője, Boldog István is támogatja, aki a Csíki sör-ügyben még bojkottálta a Heineken termékeit.

Veszélyben a település

A kialakult helyzet kezelésére, a város gazdasági stabilitásának fenntartása érdekében kezdeményezik az aláírásgyűjtést, melyről egyhangúlag döntött a képviselő-testület legutóbbi, augusztus végén tartott ülésén.

Dr. Papp Antal előterjesztésében arról beszélt, hogy a Heineken Hungária Zrt. eddig évi 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak. Ezek után, ha a jelenlegi terveiket megvalósítják, közel a negyedére csökken, így a település működőképessége is veszélybe kerülhet.

Martfű polgármestere az ülésen segítséget, összefogást és együttműködést kért a helyzet megoldására térségünk országgyűlési képviselőjétől, a megyei önkormányzattól, a szakminisztériumtól és a kormánytól is.

Papp bízik abban, hogy ez az együttműködés a Heineken tervei megváltoztatásának elősegítését vagy a település gazdasági helyzetének más módon történő erősítését eredményezi, ami szükséges ahhoz, hogy a város jövőjét biztonságban tudhassa.

A Heineken bosszúja?

Az év legelején, januárban derült ki, hogy a Heinekennek adott igazat a román bíróság az Igazi Csíki Sör gyártójával szemben. A csíkszentsimoni székhelyű cég ugyanis évek óta jogi harcban állt a nemzetközi vállalattal, amely a romániai piacon többek közt a Ciuc nevű sörrel van jelen.

A döntés után a Heineken magyar kormányzati össztűzbe került, Lázár János vezetésével. Ekkor a hvg.hu azt írta, a kormány totális támadásra készül a Heineken ellen, az önkényuralmi jelképtilalommal próbálkozó törvényjavaslat csak az előszele volt a további támadásoknak.

Ennek ellenére március végén megegyezett egymással a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. Július elején azonban a Heineken bejelentette, bezárja martfűi gyárát, ahol nagyjából ötven ember dolgozik.

Munkatársunktól/Szoljon/MTI