Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Hatalmas a tülekedés – Mindenki Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni

A napokban bejelentkezett Székesfehérvárral együtt már nyolc hazai önkormányzat pályázik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre. A titulust 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti majd. Az, hogy végül melyik két településre esik a választás, csak a jövő év végén tudjuk meg.


Székesfehérvár is pályázik a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyeréséért - jelentette be a település polgármestere. Az önkormányzat közleménye szerint Cser-Palkovics András a város Szent István-napi ünnepi közgyűlésén jelentette be, hogy a fehérváriak véleményének ismeretében a város elindul az "Európa Kulturális Fővárosa 2023" pályázaton.

Elmondta: az augusztus 15-én zárult konzultáció során több mint 3700 fehérvári nyilvánította ki akaratát. A válaszadók 93 százaléka támogatta, hogy Székesfehérvár induljon el a pályázaton. Cser-Palkovics András a pályázat előkészítésére tíz szakértőből álló munkacsoportot hozott létre - olvasható az önkormányzati közleményben.

A fideszes polgármester a bejelentéskor azt is elmondta: a városvezetésnek elhatározott szándéka, hogy Székesfehérvárt, a valamikori mezővárost, a jelen erős iparvárosát a térség, sőt az ország egyik kiemelkedő innovációs központjává, ehhez mérten pedig kulturális, szellemi gócpontjává tegye, mindennek eszköze lehet maga az EKF-pályázat.

A kilencedik hazai pályázó

A 2023-as EKF-pályázat benyújtási határideje december 20. Várhatóan 2018. februárig szakértők bevonásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett tárcaközi bizottság, valamint a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és együttműködve kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat.

A második körben a továbbjutó városoknak részletesebben kell kifejteniük konkrét terveiket. Ezt követően 2018 végén derülhet ki, melyik magyar település viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti majd. Korábban egyébként nyolc város, Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő, Győr, Szombathely és Miskolc döntött a pályázati részvételről, azonban ez utóbbi visszalépett a kezdeményezéstől.

Szombathely mindent belead

Információs pavilon nyílt Szombathely EKF pályázatának népszerűsítésére a vasi megyeszékhely főterén. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere az október közepéig nyitva tartó pavilon megnyitásakor hangsúlyozta: ahhoz, hogy decemberben a legjobb pályázatot adhassák be, szükség van a helyiek támogatására, ötleteire, véleményük megismerésére.

Emlékeztetett arra, hogy a megyei jogú város közgyűlése egyhangúlag fogadta el, hogy több magyarországi város között Szombathely is induljon az EKF-pályázaton. A polgármester úgy látja, hogy azok az értékek, amelyeket a kétezer év óta folyamatosan lakott település fel tud mutatni, esélyessé teszik a sikerre.

Ráadásul a Vas Megyei Turizmus Szövetség is támogatja Szombathely pályázatát az Európa 2023-as Kulturális Fővárosa címre - közölte Kondora Bálint, a szövetség elnöke. Egy nyertes pályázat nemcsak a város, hanem környező települések, és az egész megye turizmusára pozitív hatással lenne, ezért nyitottak a közös munkára - hangoztatta.

Koczka Tibor, (Fidesz-KDNP) Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere szerint ez az együttműködés lehetőséget ad majd arra, hogy Szombathely és közvetlen térsége a nemzetközi turisztikai piacon ne versenytársként, hanem egymást erősítő, segítő partnerként jelenjen meg – jegyezte meg a politikus.

Munkatársunktól/MTI