Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Jól járnak az önkormányzatok a családbarát állam koncepcióval

A kormány családbarát politikájának részeként idén több mint száz óvoda újul meg – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ezzel szinte párhuzamosan jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, hogy összesen egymilliárd forintra pályázhatnak azok a települések, amelyeken jelenleg nincsen bölcsődei ellátás.


Az állam családbarát voltának az élet minden területén meg kell jelennie, érezhetővé kell válnia - hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a nagykövetasszonyok klubjának a misszióvezetői értekezlet keretében tartott budapesti rendezvényén.

Mint mondta, olyan minősítési rendszer kialakításán dolgoznak, amelyben az érintettek véleményezhetik egy intézmény családbarát voltát. Novák emellett annak a véleményének adott hangot, hogy nem női kvótákra van szükség, hanem olyan keretekre, amelyeknek köszönhetően megteremtődik a szerinte is fontos esélyegyenlőség.

Bíró Rozália, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség női tagozatának elnöke arról beszélt: Romániában jóval kevesebb a női döntéshozó, mint a férfi, 1990-ben alakult pártjukban pedig csak 23 év múltán alakult női tagozat, ugyanakkor az előző ciklushoz képest hétről 14-re nőtt az RMDSZ-es női polgármesterek, egyről négyre a parlamenti képviselők száma.

Több mint száz óvoda újul meg idén

Összesen hárommilliárd forinttal járul hozzá 112 önkormányzati óvoda- és konyha megújításához idén a költségvetés - tudatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A három éves kortól kötelező óvodai nevelés és az egyre szélesebb kört érintő ingyenes étkeztetés feltételeinek kialakítására a kormány minden lehetséges költségvetési forrást biztosít - hangsúlyozta.

Emlékezetett: 2014 óta csaknem száz önkormányzat részesült mintegy 4,3 milliárd forint támogatásban, így több mint 3000 új férőhely jött létre és csaknem 300 konyha újulhatott meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan a települések idén tavasszal is pályázatot nyújthattak be az óvodai intézményrendszer bővítésére és a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására.

A korábbi évek sikeres pályázatainak eredményeként, illetve a rendelkezésre álló uniós források miatt az óvodafejlesztésre kiírt 2,5 milliárd forintos keretösszegre mintegy 500 millió forint igény érkezett. Ennek nyomán 12 településen újulhatnak meg intézmények, közel félezerrel növelve az ellátásban részesülő gyerekek létszámát.

A fennmaradó összeg egy részét a mini bölcsődék létrehozását célzó pályázatra csoportosította át a kormány, a konyhafejlesztésre szánt eredetileg egymilliárdos keretet pedig 1,8 milliárd forintra emelte. Így száz óvodai gyermekétkeztetést biztosító önkormányzati konyha átalakítása kezdődhet meg - ismertette Varga Mihály.

Jönnek a mini bölcsődék

Valamivel több mint egymilliárd forintos pályázat indul mini bölcsődék létrehozására - jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta, az 1,1 milliárd forint keretösszegű, kormányzati forrásból megvalósuló pályázatra olyan önkormányzatok jelentkezhetnek, ahol jelenleg nincs bölcsődei ellátás, a lakosságszám 10 ezer alatt van és az egy lakosra jutó adóerőképesség 20 ezer forint alatti.

Jelezte, a mini bölcsőde január 1-jétől egy új ellátási forma, és létesítésénél kevesebb minimumfeltételnek kell megfelelni. Mini bölcsőde az, ahol legfeljebb 7-8 gyermeket fogadnak, és a jogszabály szerint egy kisgyermeknevelőt és egy dajkát kell csak alkalmazni. A pályázat során maximum 10 millió forinthoz lehet jutni, és csak 5 százalék önerőt írnak elő a pályázóknak.

Novák Katalin elmondta azt is, arra számítanak, hogy 100-200 között lesz a nyertesek száma, így várhatóan 600-800 új bölcsődei férőhely is létrejöhet a mini bölcsődéknek köszönhetően. Hatszáz olyan önkormányzat van az országban, amely megfelel a pályázati kritériumnak - mondta Novák, hozzátéve, hogy az elnyert összeg 70 százalékát eszközbeszerzésre is lehet fordítani.

Jelenleg négy bölcsődetípus létezik Magyarországon, így a szülők számára elérhető a hagyományos, a mini, a családi és a munkahelyi bölcsődei ellátás is - hangzott el. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően megnőtt a bölcsődei férőhelyek száma, jövő évtől pedig két és félszeresére nő a finanszírozás, több lépcsős béremelés történt a bölcsődei dolgozók körében.

Munkatársunktól/MTI