Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
A kormány stratégiai partnerének tartja a polgárőrséget

Stratégiai partnerként a kormány több mint egymilliárd forint támogatást biztosít a polgárőrségnek – árulta el Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Bár elmondása alapján a szervezet aranykorát éli, kritikusai szerint a polgárőrség sok esetben túllépi hatáskörét, és működése egyre kevésbé egyeztethető össze a hatályos jogrendszerrel.


Folyamatosan nő a polgárőrök száma az országban; csak tavaly ötezren jelentkeztek - mondta Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornán. Az elnök szerint úgy sikerült növelni a polgárőrök számát, hogy nem folytattak semmilyen toborzást vagy kampányt.

"Tulajdonképpen nagyon sok az úgynevezett rendpárti ember, akik valamilyen közösséghez szeretnének tartozni (...), és ezt a közösséget a polgárőr egyesületekben megtalálják" - tette hozzá az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

A kormány stratégiai partnernek tekinti az Országos Polgárőr Szövetséget (OPSZ), amelynek több mint hatvanezer tagja önkéntesen, szabadidejében vigyázza a falvakban, városokban élők biztonságát - mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott.

Magyarország a béke szigete?

Nyitrai Zsolt (Fidesz) ezzel szinte párhuzamosan arról beszélt az országgyűlésben, hogy aranykorát éli az OPSZ. Felidézte, hogy 2010 óta több döntés is segítette a polgárőröket, köztestület lett a szövetségük, felszerelésre, ruházatra, járművekre kaptak támogatást.

Szerinte a rendszerváltás óta nem volt ilyen kiegyensúlyozott a közbiztonság mint manapság, Magyarország "a béke szigete", és ez a polgárőrökön is múlik. A politikus azt szorgalmazta, hogy a kormány kössön stratégiai megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország. Hozzátette: 2010 után nemcsak a rendőrséget, hanem a polgárőrséget is megerősítették. Kiemelte a polgárőrök szerepét a déli határ megvédésben.

A köztestületté nyilvánítás rangot adott

A kormány stratégiai partnernek tekinti az OPSZ-t - mondta Nyitrai Zsolt, a Túrós Andrással, a szövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Bejelentette, a kabinet még ebben az évben stratégiai megállapodást köt a több mint huszonöt éves civil szervezettel.

Túrós András egyebek mellett felidézte, hogy a törvény értelmében a polgárőrség monopolhelyzetbe került a közterületi bűnmegelőzésben, a köztestületté minősítése pedig megfelelő rangot adott az irányító tevékenységéhez.

Túrós elmondta azt is, a költségvetési törvény 1 milliárd 50 millió forint működési támogatást biztosít a polgárőrségnek, ebből 700 millió forintot a megyei szövetségek közvetlenül megkapnak, a további 250-300 millió forintot pedig közvetetten biztosításával adják tovább a megyei szövetségeknek.

Hozzátette: az utóbbi három évben a polgárőr-egyesületek 570 új terepjáróhoz jutottak a kormányzati pályázatokon, a rendőrség 1200 kerékpárt és 100 segédmotoros kerékpárt adományozott nekik, és kaptak 32 ezer láthatósági mellényt.

Határvédelemmel is foglalkoznak

Túrós András emellett jelezte, hogy tavaly megalakult a polgárőrség határvédelmi tagozata, 55 egyesülettel és 1200 polgárőrrel, felkészültek arra, hogy ha szükség van rájuk, folyamatosan részt vegyenek a migráció kezelésében.

A szövetség elnöke megemlítette a 300x100 programot, amelynek keretében 300 településen szerveztek bűnmegelőzési programot a rendőrséggel és az önkormányzattal összefogva. Ennek eredményeként 20-30 százalékkal csökkent a jogsértések száma, így a programot folytatják.

Kitért arra is, hogy újraindítják a lakásbetörések és gépkocsilopások megelőzése érdekében a "szomszédok egymásért" mozgalmat, és azokban az iskolákban, ahol rendészeti fakultáció folyik, ifjúpolgárőr-centrumokat akarnak létrehozni.

A polgárőrök 2016-ban 9 millió szolgálati órát teljesítettek, egy polgárőr átlagosan 150-160-at évente. A látható közterületi polgárőrszolgálat javítja a lakosok biztonságérzetét, jelentős bűnmegelőző hatása van, ezért céljuk, hogy 2018-tól 10 millió szolgálati órát teljesítsenek.

Kikérik az ásotthalmi mezőőrség jelentéseit

A Magyar Liberális Párt közérdekű adatigénylést nyújt be annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen jogkörök alapján működnek és milyen esetekben intézkedtek eddig a mezőőrségek. Az ásotthalmi mezőőrség jelentéseit külön kikérik - mondta el a párt elnökhelyettese.

Ásotthalmon "gyönyörűségesen nyomon követhető" a Jobbik irányítási modellje, és látható, hogy a párt hogyan képzelné el Magyarország irányítását; a településen alaptörvényt sértő rendeleteket hoznak, korlátozzák a gyülekezési jogot és a szabad vallásgyakorlást - fogalmazott Sermer Ádám.

Szerinte az ásotthalmi mezőőrség úgy működik, mintha Toroczkai László polgármester "felfegyverzett, paramilitáris kis serege" lenne, a jelek szerint sok esetben túllépte hatáskörét, és úgy tűnik, hogy működése egyre kevésbé egyeztethető össze a hatályos jogrendszerrel.

Az elnökhelyettes azt mondta, általánosságban is kíváncsiak a mezőőrségek működésére, de csak az ásotthalmi testület leadott jelentéseit szeretnék megkapni. A kérdéseket az ásotthalmi önkormányzathoz és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságohz juttatják el.

Munkatársunktól/MTI