Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Feloszlatná a pécsi képviselő-testületet az ellenzék

Szeptemberben tovább folytatódott a pécsi önkormányzat kálváriája. A testület a költségvetési hiány kezeléséről szóló konszolidációs tervről és egy tényfeltáró bizottság létrehozásáról is döntést hozott. Az ellenzék ugyanakkor a képviselő-testület azonnali feloszlatását és új helyhatósági választások kiírását követeli.


A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik - jelentette be szeptember elején Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság "nem kellő színvonalú jelenléte", a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi "szocialista presztízsberuházások", és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos "gigahitel" együttesen okozta a mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.

Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán "az összeomlás szélére került" közösségi közlekedés rendberakásából származik. Mint mondta, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt a helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.

Ezzel szemben az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel "serkenti", mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet. Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése - hangsúlyozta Páva Zsolt.

Politikai kommunikáció az egész?

Páva a részletekről szólva közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását. Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet. A jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát.

Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője egy 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot.

Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta. A testület az intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

Tényfeltáró bizottság alakul

Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára - jelentette be Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a városi közgyűlésen.

Páva Zsolt közlése szerint a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy "ilyen helyzetbe" jutott a megyeszékhely. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került.

Gulyás Emil (MSZP) önkormányzati képviselő reagálása szerint "elképesztő és felháborító" a tényfeltáró és az önkormányzat irányítását segítő bizottság létrehozása, ezért a képviselő-testület feloszlatását sürgette. Utóbbira Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő is javaslatot tett.

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az ülésen többször hangos bekiabálásokkal követelte a városvezetés lemondását; kivezették a teremből. A képviselő-testület a közgyűlés feloszlatását célzó ellenzéki indítványt nem vette napirendre.

Az ellenzék szerint komolyabb vezetésre van szükség

Kampány indít az MSZP a pécsi képviselő-testület feloszlatása és új helyhatósági választások kiírása érdekében a baranyai megyeszékhelyen - jelentette be az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője még szeptember közepén.

Tóth Bertalan pécsi sajtótájékoztatóján az önkormányzat költségvetésében keletkezett hiányra utalva kijelentette: vállalnia kell a felelősséget a fideszes városvezetésnek, egyúttal a mostaninál "sokkal komolyabb vezetésre és tervekre van szükség".

"Elfogadhatatlan, hogy különböző jogilag értelmezhetetlen és illegitim bizottságokat hoznak létre"- reagált Tóth Bertalan az elmúlt hetek fejleményeire majd azt hangsúlyozta, hogy "a gyámság alá helyezett polgármester" és a városvezetés teljesen alkalmatlan a problémák megoldására.

A szocialista frakcióvezető közölte azt is, hogy a pécsi önkormányzat a helyi adók emelésével és a Pécs-pogányi repülőtér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) részére történő eladásával kíván plusz bevételekre szert tenni.

Gyámság alá helyezték a várost

Pécs helyzetéről is szó volt szeptember végén az Országgyűlésben. Szakács László (MSZP) azt firtatta, hogyan segít a kormány a pécsieknek. Szerinte augusztusban gyámság alá helyezték a város polgármesterét, egy "fideszes pártbizottság" jár el a város ügyeiben. Hozzátette: Pécsnek 7,5 milliárd forint az adóssága.

Szerinte a kormány most szét akarja hordani a "családi ezüstöt". Azt kérdezte, igaz-e hogy állami tulajdonba kerül a pécs-pogányi reptér, majd rögtön bérbe is adja Roszatomnak. Igaz-e, hogy a kormány a segítségért cserébe rá akarja tenni a kezét a közműszolgáltató cégekre, illetve a frekventált helyen lévő ingatlanokra? - kérdezte.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egyebek mellett cáfolta a képviselő felvetéseit. Megjegyezte, hogy a családi ezüstöt a korábbi szocialista vezetés már "elpaterolta". Úgy fogalmazott, biztos benne, hogy Pécs törvényesen megválasztott vezetése ura lesz a helyzetnek.

Munkatársunktól/MTI