Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Minisztert kapott a Modern Városok program

Kósa Lajos a Fidesz-KDNP frakcióvezetői posztjáról leköszönő képviselő új tisztséget kapott, ő lett a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Karácsony Gergely, a Párbeszéd párt vezetője szerint a Modern Városok Program egy választási lufi, mert óriási összegekről beszélnek a kampányban és minimális összegekről a választás után.


A nagyvárosokat nevezte meg a vidék fejlesztésének lehetséges motorjaként bizottsági meghallgatásán Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri poszt akkor még várományosa.

A miniszterjelölt a Modern városok programról szólva azt mondta, azt jól előkészítették, de "most jön a munka dandárja".

Közölte, hogy a programnak mintegy 250 projektje van, a rendelkezésre álló uniós és hazai forrás csaknem 3400 milliárd forint.

Kósa Lajos a miniszteri poszt létrehozásáról szólva azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a program irányítása, mert jelenleg több tárcának is együtt kell működnie a városokkal a lebonyolításban. Nagy megtiszteltetésnek nevezte Orbán Viktor felkérését az ország legnagyobb fejlesztési programjának irányítására, úgy fogalmazott: nagy kedvvel és ambícióval vág neki a feladatnak.

Kósa Lajos jelezte ugyanakkor, nemcsak ezzel a programmal foglalkozik majd, hanem más, a megyei jogú városokat érintő fejlesztésekkel is, amelyekben a kormány fontos szereplő. Példaként említette a határon átnyúló uniós forrású projekteket.

Kitért arra is, hogy a Modern városok program régi feladata a megyei jogú városok összekötése az európai gyorsforgalmi úthálózattal, és e programnak közúti és vasúti fejlesztési részei is vannak.

Kósa Lajos ismertetése szerint a megyei jogú városokban jelenleg mintegy 2,5 millióan laknak, "nappali népességük" 3 millió, míg az agglomerációkkal együtt 4-4,5 milliósak, így a program az ő életüket befolyásolja közvetlenül 2022. december 31-éig.

Csoportokba rendezett önkormányzatok?

Kósa Lajos a meghallgatása utáni sajtótájékoztatóján megjegyezte, szerinte néhány fontos, stratégiai kérdés nem került szóba. Ilyen téma például, hogy miként lehet összehangolni irányítási szinten az önálló státuszú és különálló megyei jogú városokat és az őket körülvevő agglomerációt, mivel a fejlesztések közösek.

Másik fontos kérdésként azt vetette fel, hogyan lehetne hatáskör, beosztás vagy irányítás szempontjából csoportokba rendezni az önkormányzatokat annak érdekében, hogy jobban lehessen segíteni, fejleszteni, irányítani őket.

Ez azért lenne lényeges, mert a magyar önkormányzati rendszer 3200 teljesen önálló, azonos státuszú települést hozott létre, miközben az önkormányzatok között hatalmasok az eltérések - mondta a politikus.

Az ellenzék szerint csak kommunikációs trükk a miniszteri poszt

Szakács László (MSZP) annak a véleményének adott hangot, hogy az új miniszteri poszt létrehozása valójában csak kommunikációs célokat, a miniszterelnök ígéreteinek magyarázatára szolgál.

Volner János (Jobbik) azt mondta, pártja "betonba öntött" magyar jövőnek tartja a Modern városok programot, mert a projektek jó része betonban, térkőben ölt testet, ahelyett, hogy az emberekre, például oktatásra fordítanák.

Demeter Márta (LMP) is arról beszélt, hogy a mintegy 3400 milliárd forintból mindössze 109 milliárd jut oktatásra, a többit betonra, stadionépítésre, presztízsberuházásokra fordítják.
Kósa Lajos az ellenzéki felszólalásokra adott válaszában azt vetette fel, miért baj az, ha presztízsberuházásokra költenek, hiszen azok olyan beruházások, amelyekre büszkék lehetnek. Hozzátette: olyan beruházást nem is akar, amelyikre nem lehet büszke az adott város.

Kérdésre elmondta, "jelen állás szerint" irányítási és felügyeleti joga lesz a fejezeti kezelésű előirányzatoknak a Modern városok programra vonatkozó része felett, miként azon kormányzati szervezetek felett is, amelyek részt vesznek a program végrehajtásában. Hozzátette: az ő tevékenysége az önkormányzati önállóságot akkor sem csorbíthatja, ha egyes projektekről eltérő elképzelése van.

A Párbeszéd párt véleménye szerint a Modern Városok Program megvalósítását miniszterként felügyelő Kósa Lajos valójában a kormány második propagandaminisztere lesz. Karácsony Gergely, a párt elnöke azt mondta, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal felelőssége az, hogy "megfélemlítse a lakosságot és hergelje" a választópolgárokat az EU-val szemben, míg Kósa Lajosé az lesz, hogy a kampányban elköltött milliárdokkal próbálja elcsábítani a nagyvárosi választókat.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: a Modern Városok Program egy választási lufi, mert óriási összegekről beszélnek a kampányban és minimális összegekről a választás után. A program ráadásul nem modern és nem is a városokról szól, mert a kormány dönti el, hogy milyen támogatást ad a településeknek, abba az önkormányzatoknak alig van beleszólásuk - jelentette ki. A beruházások ráadásul nem fogják szolgálni a helyi polgárok jólétét, sem munkahelyeket nem teremtenek, sem az iskolákat vagy az egészségügyet nem teszik jobbá - szögezte le Karácsony Gergely.

Munkatársunktól/MTI