Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Okos város nagyhatalom lehet Magyarországból

A kínai Huawei és a német Deutsche Telekom is gőzerővel dolgozik az úgynevezett okos városok fejlesztésén a kelet-európai régióban. Utóbbi ráadásul Budapesten hozta létre European Smart Solutions Center (ESC) központját, amelynek célja az okos városok kiépítésének felgyorsítása Európában.


Kimagasló üzleti lehetőségeket lát a kelet-európai régióban az Okos Város megoldáscsomag alkalmazásában a Huawei kínai mobil távközlési technológiai konszern – hangzott el többek között a november közepén, Budapesten rendezett Huawei Smart City Summit 2017 elnevezésű konferencián.

A Huawei Technologies észak- és közép-európai régiójának elnöke, David Tang megerősítette, a Huawei nagy növekedési potenciált lát Kína, valamint a 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének kiterjesztése által kínált lehetőségekben működésének mindhárom területén, a hálózati, a vállalati és a lakossági üzletágban.

Elmondta, hogy a Huawei három üzletága az EMEA térségben 2016-ban 23,6 milliárd dollár forgalmat bonyolított és ez az idén ennél "jóval több" lesz. A Huawei tavaly globális forgalmának 16 százalékát, 12 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztési beruházásokra, ami az idén hasonlóan fog növekedni.

Minden adatot begyűjtenek és összekötnek

A meglévő technológiák mellett a Huawei olyan új technológiákra összpontosítja fejlesztési erőfeszítéseit mint az 5G adatátvitel vagy a számítástechnikai felhő, valamint a mesterséges intelligencia. Ezeknek az egyik legígéretesebb alkalmazási területét pedig az Okos Város rendszerek alkalmazásában látja.

A Smart City Summit 2017 rendezvényén a Huawei Technologies észak- és közép-európai régiójának elnöke egyek mellett rámutatott arra is, hogy a modern technológia kínálta lehetőségek közepette "minden adat amit be lehet gyűjteni, az be lesz gyűjtve, minden amit össze lehet kötni, az össze lesz kötve".

A Huawei Okos Város megoldáscsomagja ugyanakkor semmire nem használja fel az így begyűjtött és összekapcsolt adatokat, hanem digitális közszolgáltatóként az adatbiztonsági szempontokat szem előtt tartva kezeli azokat, "mint ahogy egy vízmű sem használja fel a vizet, csak a legjobb tudása szerint kezeli azt és juttatja el a felhasználóknak".

Élő organizmusként működik

Jay Peng, a Huawei Technologies vállalati üzletágának észak- és közép-európai régióért felelős elnöke a rendszer működését felvázolva elmondta: az Okos Város rendszer három technológiai szintből épül fel, az első a szenzorok szintje, ami gyakorlatilag a dolgok internetének (IoT) felel meg.

Ezt a szintet "idegrendszerként" kapcsolja össze az integrált kommunikációs platform (ICP), ami felett egy valóságos "élő organizmusként" az információ operációs központ, az IOC működik – mutatott rá többek között a cég vállalati üzletágának észak- és közép-európai régióért felelős elnöke.

Edwin Diener, a Huawei kormányzati és közüzemi kapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, a Huawei kész termékként rendelkezésre álló csomagja országokat, régiókat, városokat segít abban, hogy szintet lépjenek a hozzáadott érték termelésben azáltal, hogy összekapcsolja és integrálja egymással a különböző közösségi funkciókat akár települési, akár országos szinten.

Példaként a Kenyában bevezetett Okos Város rendszert hozta fel. A legkülönbözőbb szenzorok jeleinek az integrálásával a rendszer Kenyában a telefonos segélyhívásoknál átlagos 28 percről tíz perc alá csökkentette a jelzett problémák pontos beazonosításához és a megfelelő intézkedés életbe léptetéséhez szükséges reakcióidőt.

Jön az okos parkolás Magyarországon

A cég kormányzati és közüzemi kapcsolatokért felelős alelnöke kiemelte, hogy a "Safe City" funkció az okos város megoldáscsomag másik alappillére. A közbiztonság garantálása ugyanis a fejlődő térségekben az első lépés ahhoz, hogy valamely régió megindulhasson a hozzáadott érték termelésének növelése felé vezető úton.

A fejlett régiókban ezzel szemben a közszolgáltatások hatékonyságának a fokozása jelentheti az Okos Város megoldáscsomag alkalmazásának az első kézzel fogható eredményeit, például a térfigyelő kamerák mozgásérzékelő funkciójának felhasználásával a közvilágítás szabályozásához.

Elhangzott, hogy az Okos Város rendszer alkalmazásának első lépéseiként Magyarországon jelenleg olyan "smart parking" rendszer kifejlesztésén dolgoznak, ami 15 perccel előre lehetővé teszi a parkolóhelyek előjegyzését. Csehországban és Belgrádban "okos közvilágítási" és "okos köztisztasági" rendszer kidolgozása van folyamatban.

Budapestről fejlesztik az okos városokat

A Deutsche Telekom Budapesten hozta létre European Smart Solutions Center (ESC) központját, amelynek célja az okos városok fejlesztésének felgyorsítása Európában – közölte a Magyar Telekom november közepén. A European Smart Center a T-Systems Magyarország szakmai irányításával valósul meg.

A közlemény szerint az ESC összefogja a Deutsche Telekom Csoport smart city koncepcióval és fejlesztéseivel kapcsolatos tevékenységeit, a központ támogatja a piacra lépési tevékenységet, valamint a smart city megoldások elérhetővé tételét az összes európai önkormányzat számára.

A közleményben felidézik, hogy az Európai Bizottság az egységes digitális piacot célul kitűző irányelvének megfelelően 120 millió eurós keretet biztosít ingyenes WiFi hozzáférések kialakítására Európa közterületein, parkokban, tereken, középületekben, egészségügyi központokban és múzeumokban.

További smart city projektként a Deutsche Telekom Európa-szerte kínálja a városok vezetésének az úgynevezett Mayor's Dashboard web-alapú alkalmazást, amely lehetővé teszi a városvezetés számára a város infrastruktúrájának vezérlését és optimalizálását.

Munkatársunktól/MTI