Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Több száz vidékfejlesztési pályázat jelent meg év végén

Helyi kezdeményezések támogatására több mint 41 milliárd forintot különített el a Miniszterelnökség az úgynevezett Leader akciócsoportokon keresztül - közölte az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság. Az önkormányzatok egyebek mellett turisztikai építményekre, eszközbeszerzésre és közösségi terek kialakítására pályázhatnak.


Tavaly, vagyis 2017 végéig hirdethették meg a Leader helyi akciócsoportok a helyi fejlesztési stratégiáin alapuló vidékfejlesztési felhívásukat. A térségi szereplők számára mostantól mintegy 620 különféle pályázat érhető el – közölte december utolsó napjaiban az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság.

A tájékoztatás felidézi, hogy a helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41,3 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési programban. Magyarországot 103 Leader helyi akciócsoport fedi le, amelyek már rendelkeznek a Miniszterelnökség által elfogadott helyi fejlesztési stratégiával.

Az önkormányzatok szálláshelyek létrehozására, turisztikai építményekre, szolgáltatásfejlesztésre, eszközbeszerzésre, továbbá közösségi terek kialakítására, fejlesztésére, a civil szervezetek pedig székhelyfejlesztésére, eszközbeszerzésre, valamint hagyomány- és értékteremtő programok megszervezésére pályázhatnak.

Az akciócsoportok a stratégiákon keresztül koordinálják az illetékességi területükre jutó fejlesztési források felhasználását a 2020-ig tartó időszakban annak érdekében, hogy a helyi igényeknek megfelelő projektek, fejlesztések valósuljanak meg. A kérelmek benyújtására a pályázatok megjelenésétől számított 60 napot követően nyílik lehetőség.

A javuló életminőségért

A nemzetközi tapasztalatokat felhasználva olyan pályázatokra van szükség, amivel egyrészt lehetőségeket teremtenek a helyi szereplőknek, másrészt a kormányzati célkitűzések megvalósítása mellett az Európai Unió által meghatározott elvárások is teljesíthetők - mondta még márciusban az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Kis Miklós Zsolt, a helyi akciócsoportok Kecskeméten rendezett Leader-konferenciáján kifejtette: a helyi közösségek most bebizonyíthatják, hogy közös gondolkodással olyan stratégiákat képesek alkotni, amelyek mentén teljesülhet a vidéki életminőség jelentős javulását célzó kormányzati szándék.

Hozzátette: ehhez mindenképpen elengedhetetlen, hogy a helyi kisvállalkozások még versenyképesebbekké váljanak, valamint, hogy a helyi munkahelyek megőrzése mellett újakat is teremthessenek. A Leader-akciócsoportok révén lehívható források a vidéki térségekben élőknek biztos megélhetést nyújtva a helyben maradásra is ösztönözhetnek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a helyi akciócsoportok működését a megváltozott közös agrárpolitika mellett a jelentős átalakulást megélt vidékfejlesztési program és a finanszírozási háttér is nehezítette.

Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett elmondta, hogy valamennyi akciócsoporttal megkötötték az együttműködési megállapodást vagy módosították a már meglévőt, és elkészültek a helyi fejlesztési stratégiák is.

Még demonstráltak is miatta

Éppen egy évvel ezelőtt tartott demonstrációt a Leader Egyesületek Szövetsége az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének épülete előtt, mivel álláspontjuk szerint a Brüsszelben hozott bürokratikus intézkedések ellehetetlenítik majd a magyarországi Leader programot.

Finta István, a szövetség elnöke a megmozduláson azt hangoztatta, hogy 2017. január 1-jével működés-, illetve fizetésképtelenné válhat a helyi akciócsoportok nagy része, mert a brüsszeli intézkedések miatt a Leader programokban a kiírt forrásokat a Leader szervezetek nem tudják lehívni.

Petíciójában a szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy "az Európai Unió hivatalnokai számos adminisztratív akadályt (előleg, bankgarancia) építettek az egyszerűsítés útjába, így a Leader szervezetek csaknem fél éve javarészt hitelből vagy ingyen dolgoznak, és most már erejük végére értek.

Az egész Európában működő Leader program magyarországi csődje katasztrofális lenne, mert a vidék, különösen a kistelepülések számára egyedüli reális fejlesztési lehetőséget és forrást a Leader szervezetek által megalkotott programok jelentik.

Munkatársunktól/MTI