Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Elfogyott a türelmük – sztrájkra készülnek az önkormányzati dolgozók

Mivel a közszférában dolgozók tíz éve nem kaptak fizetésemelést, ezért januárban kétnapos sztrájkra készülnek – jelentette be honlapján a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A Jobbik és az LMP is támogatja a munkabeszüntetést.


A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete megkezdte a felkészülést a munkabeszüntetésre – jelentette be honlapján a szervezet. A sztrájkra azért akarnak sort keríteni, mert a közszférában dolgozók tíz éve nem kaptak fizetésemelést, kimaradtak a bérrendezésből.

Az Mfor internetes portál értesülése szerint január közepén nehezülhet az ügyintézés az önkormányzati hivatalokban, ugyanis január 12-én és január 15-én kétnapos sztrájkot tartanak a közalkalmazottak. Az erről szóló felhívás január első napjaiban jelent meg az MKKSZ weboldalán.

A szakszervezet türelme azért fogyott el, mert a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről. Azóta ajánlat nélkül hallgatnak. A közszférában dolgozók kimaradtak a bérintézkedésekből, így fizetésük 10 éve nem emelkedett – mutatott rá az MKKSZ.

Az MKKSZ korábban azt nyilatkozta, hogy olyan helyzet állt elő a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt, hogy „ha most vasárnap” rendeznék az országgyűlési választást, előfordulhatna, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt, mert a szakemberhiány veszélyezteti a demokrácia alapintézményét.

Leépítéssel fenyegetőzik a kormány

Az LMP egyetért az önkormányzati dolgozók sztrájkkövetelésével, mert úgy látja, hogy a kormány tudatosan tartja alacsonyan a béreket. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján azt mondta: 60 ezer forintra növelnék a jelenleg mintegy 39 ezer forintos illetményalapot, amely csaknem tíz éve nem emelkedett.

Sokan kénytelenek havi 100-120 ezer forintból élni – mutatott rá az ellenzéki politikus, aki szerint a kormány létbizonytalanságban is tartja a közszférában dolgozókat azzal, hogy rendre szóba kerül több százezer fő leépítésének szükségessége.

A képviselő kifogásolta azt az uniós támogatási forrást is, amelyet a nemzetgazdasági tárca szerinte a választás után költ el a közszféra leépítésének könnyítésére. Schmuck kijelentette: a kormány egyáltalán nem törődik a vidék helyzetével. Az LMP programjának azonban központi eleme az önkormányzatiság, a helyi közösségek megerősítése – mondta.

Elképesztő nyilatkozatok

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján elképesztőnek nevezte a kormányzati szereplők témában tett nyilatkozatait. Ugyanis – mint mondta – kiderült, hogy valójában meg sem tudják szólítani ezeket az embereket, nem tudják őket megnevezni, hogy valójában kikről is beszélnek.

A Jobbik ezért béremelést és tiszteletet követel a kormányzattól a közszolgálatban dolgozóknak a létszámleépítés helyett. A politikus elmondta, összességében alig több mint 600 ezer emberről van szó, közülük Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke 350 ezret akarna elbocsátani.

Itt nem létszámtöbbletről van szó, hanem "nagyon durva létszámhiányról beszélhetünk" - jelentette ki. Hegedűs szerint a közszolgáltatásban dolgozók átlagkeresete jóval elmarad a nemzetgazdasági átlagtól. Mint mondta, a kormányzat életpályamodellekkel próbálta rendezni a helyzetet, de ez csak egyes szakmacsoportok jellegadó munkaköreit érintették.

A Jobbik a megoldást abban látja, hogy a közszolgálatban mindenkire egyaránt vonatkozzon a bérfejlesztés - közölte, hozzátéve, hogy a kormányzatnak elsősorban rendeznie kell a közalkalmazottak bértábláját és azonnal körülbelül 20 százalékkal kellene emelnie az önkormányzati köztisztviselők illetményalap.

Munkatársunktól/MFOR/MTI