Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Égető probléma – az illegális tüzelés szennyezi leginkább a települések levegőjét

Noha a levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések eredményesek voltak, az illegális hulladékégetés problémájával foglalkozniuk kell a döntéshozóknak – szögezte le az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője. Télen azokban a régiókban nő meg a levegőben a szennyező anyagok koncentrációja, ahol az emberek életszínvonala nem éri el az országos átlagot.


Az elmúlt négyéves kormányzati ciklus környezetvédelmi eredményei közé sorolta a hatékonyabb hulladékgazdálkodásra és a levegőminőség javítására tett kezdeményezéseket V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára január végén.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Környezetvédelmi Tagozatának díjátadó ünnepségén a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár alapkövetelménynek nevezte a szakmai és civil szervezetekkel folytatott párbeszédet, amelyet szavai szerint a további eredmények érdekében fenntartanak a jövőben is.

A sikerek között említette, hogy megőrizték - még ha átalakulások árán is - a tárca szakmai háttérintézményét, a Herman Ottó Intézetet, ahol önálló környezetvédelmi és természetvédelmi igazgatóság működik. A hulladékgazdálkodás területén a minisztérium hatékonyabb hulladékgazdálkodást segítő jogszabályokat alkotott, illetve módosította a meglévőket - emlékeztetett.

Példaként említette, hogy 2015. január 1-től kötelezővé tették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Bár az országos kiépítettség még nem tökéletes, így is jelentősen nőtt a lakosságtól begyűjtött szelektív hulladék mennyisége. Tavaly kiterjesztették a lerakási járulékot az ipari eredetű hulladékokra is, ezzel igazságosabbá téve a járulék rendszerét.

A lakossági tüzelés a legnagyobb gond

Sok munkát igényelt még szavai szerint a körforgásos gazdaság uniós szabályozásának előkészítése, ami ugyan a következő időszak egyik kiemelt feladata lesz, de már előkészítettek több, a hulladékgazdálkodás szabályozását egyszerűsítő rendelkezést is – fogalmazott a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

V. Németh Zsolt egyebek mellett említést tett még az egészséges levegőminőség iránti növekvő társadalmi igényről, amellyel összefüggésben megemlítette a 2012 és 2017 között két fejlesztési projekt keretében több mint 2,5 milliárd forintos beruházásból megújuló Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatot (OLM).

A levegőminőségi monitoring történetének eddigi legnagyobb eszközbeszerzésének nevezte a beruházást, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a társadalom szemléletformálására is nagy figyelmet kell fordítani. Példaként említette, hogy a lakossági tüzelés lett a legnagyobb szennyezőforrás az országban a rossz minőségű szilárd tüzelőanyagok és a széles körben elterjedt hulladékégetés miatt.

Télen a legrosszabb a helyzet

Eredményesek voltak a levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések a 2014-2016 közti időszakban, a kis méretű szálló por (PM10) részecskék koncentrációja ráadásul csökkenő kiadások mellett mérséklődött – mondta Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője január végén tartott sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor az ÁSZ felügyeleti vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális hulladékégetés problémájával a döntéshozóknak a jövőben is foglalkozniuk kell, ugyanis az egészségre különösen veszélyes anyagok (például dioxinok) levegőben elért koncentrációja szorosan összefügg az úgynevezett háztartási hulladékégetéssel.

Németh szerint a rezsicsökkentés pozitívan befolyásolta az emberek fűtési szokásait, azonban a hátrányos helyzetben élőknél életkörülményeik határozzák meg, hogy mivel fűtenek és milyen egészségügyi kilátásaik vannak. Hangsúlyozta: az illékony szerves vegyületek kibocsátása - ami összefügg a háztartási hulladékégetéssel - különösen a téli hónapokban, meghaladta a határértéket.

Görgényi Gábor, az ÁSZ-ellenőrzés vezetője az illegális hulladékégetésről megjegyezte, télen azokban a régiókban nő meg a levegőben a szennyező anyagok koncentrációja, ahol az emberek életszínvonala nem éri el az országos átlagot. Kiemelte: az irány jó, azonban például az illegális hulladékégetés visszaszorítása miatt további intézkedésekre van szükség.

A helyszínen kiadott közlemény szerint Magyarországon a legnagyobb problémát a kisméretű szálló por szennyezettség jelenti, amelynek forrása a közlekedés, az energiaszektor és egyre nagyobb mértékben a fűtés, ezen belül a lakossági szilárd tüzelés. A számvevőszék ellenőrzése megállapította, hogy a levegőterheltségi szint mérése, a mérőállomások üzemeltetése megfelelő volt.

Kétszáz település hulladékgazdálkodását korszerűsítik

Ezzel párhuzamosan mintegy 200 település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik Zala megyében 3,5 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával. Zalaegerszegen, Lentiben, Keszthelyen és Zalabérben korszerűsítik a meglévő hulladékfeldolgozók és -lerakók technológiáját gépek, eszközök és járművek beszerzésével, Hévízen pedig új hulladékudvart alakítanak ki.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke történelmi pillanatnak nevezte a mostanit a megyében, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Modern városok program beruházásait is beleértve szavai szerint soha ilyen nagy összegű forrás, ennyire koncentráltan még nem jutott Zalának.

A településeket érintő térségi hulladékrendszert üzemeltető Zalaispa Zrt. vezérigazgatója, Bali József elmondta: olyan fejlesztéseket valósítanak most meg, amelyekkel a lakosság nem találkozik, de a hulladékkezelés biztonságát szolgálja. Céljuk, hogy minél inkább megvalósítható legyen a "zéró hulladék" elve, vagyis nemcsak az újrahasznosítás, hanem az energetikai felhasználásra történő előkészítés is a feladatuk.

Munkatársunktól/MTI