Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Jelentősen nőtt az utcán megfagyott emberek száma

Noha az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismételte: a kormány senkit sem hagy az út szélén, ezen a télen már 114-en fagytak meg az országban – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A szervezet a tömeges kilakoltatásoknak tulajdonítja a szabad ég alatt, közterületen megfagyottak számának drasztikus növekedését.


A kormány senkit nem hagy az út szélén, senkinek ne kelljen az utcán éjszakáznia, van elegendő férőhely a szállókon – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára február legelején, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányzat azt kéri, hogy a közelgő hidegebb időszakban mindenki fokozottabban és érzékenyebben figyeljen oda az utcán élő hajléktalan emberekre és azokra is, akiket otthonukban a kihűlés veszélye fenyegethet – emelte ki Czibere Károly. A téli időszakban az országban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az ellátórendszer felkészült a segítségnyújtásra, ugyanakkor az önkormányzatoknak, így a polgármestereknek és a jegyzőknek a feladata a szociális törvény értelmében, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzetek kialakulását.

A férőhely-kihasználtság idén országosan 79, a fővárosban 78 százalékos volt - fűzte hozzá az államtitkár. Azt kérte, aki utcán fekvő embert lát, azonnal hívja a telefonos segítő szolgálatot. Budapesten a Menhely Alapítvány működteti 24 órában a diszpécserközpontot, a 06-1-338-4186-os telefonszámon lehet bejelentést tenni.

Több pénzt költenek az ellátásra

Az államtitkár elmondta, a diszpécserszolgálatok megerősítésére 62 millió forintot fordítanak ebben a krízisidőszakban, a krízisautók működtetésére pedig további 15 milliót. Ismertetése szerint tavaly 83 utcai szociális gondozó szolgálat működött, és újabb négy elindításáról döntöttek azokon a helyeken, amelyek területi ellátási szempontból "fehér foltnak" számítottak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kérdésre arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a szociális területen dolgozók munkáját elismerje, megbecsülje, ezért 2014-től minden évben folyamatosan forrásokat biztosítanak a béremeléshez, bérpótlék formájában.

Czibere Károly elmondta, a speciális szükségletű hajléktalanok helyzetének segítésére január 15-én pályázatot írtak ki "közösségi pszichiátriai szolgálatok kapacitásainak bővítésére", hogy a pszichiátriai beteg hajléktalan embereket is fogadni tudják. Hozzátette: ezen felül 92 millió forintot biztosítanak a krízisidőszakban a hajléktalan emberek ellátására.

Emlékeztetett arra is, hogy a krízisidőszak 360 millió forintos keretösszegét 50 millió forinttal januárban megemelték, az erre kiírt pályázat pedig a napokban zárul. Ebből a pénzből az utcai szolgálatok például takarókat, hálózsákokat vehetnek – fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelős államtitkára.

Száznál is többen fagytak meg a télen

Ennek ellenére ősztől január végéig 114-en fagytak meg Magyarországon – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum (MSZF) február elején, saját értesüléseire hivatkozva. Hozzátették: legtöbben a szabad ég alatt és kórházba szállításuk közben, illetve beszállításuk után hunytak el, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Megjegyezték: a fűtetlen lakásukban végzetesen kihűlt emberek aránya 40 százalék körüli. Az MSZF a tavalyi tömeges kilakoltatásoknak tulajdonítja a szabad ég alatt, közterületen megfagyottak számának drasztikus növekedését. Tavaly 10-11 ezer ember feje fölül vették el a fedelet 3600 kilakoltatás keretében – közölte a szervezet.

A kormány fagyhalál elleni politikája továbbra is abban merül ki, hogy arra inti a veszélyeztetett embereket, húzódjanak meleg helyre a hideg elől. Míg a kilakoltatáshoz való jog szabadon érvényesülhet, lakhatáshoz való jogot csak a fizetőképesek élvezhetnek – állapította meg az emberjogi szervezet.

Vidéken megteltek a menedékhelyek

A hidegebb idő beköszöntével fokozatosan emelkedett a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - tájékoztatott a Menhely Alapítvány. Az alapítvány diszpécserszolgálatának adatai szerint éjszaka az országban átlagosan 84, a fővárosban 80 százalékos volt a kihasználtság - olvasható a tájékoztatóban.

Vas, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden férőhelyen aludt valaki. A segítő szervezetek pótágyakon, matracokon helyezik el a rászorulókat, ha már betelt a szálláshely. Kiemelték, az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.

A diszpécserszolgálat napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a +36 1 338 4186-os telefonszámon. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható az alapítvány honlapján, a menhely.hu oldalon. A szolgálat a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez.

Munkatársunktól/MTI