Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Furcsa települési támogatások és megvonások

Jó hír az önkormányzatoknak, hogy az eddigi 454 településen felül további 1236 önkormányzat kap 17,9 milliárd forintot az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt 2017-es pályázat keretében. Az viszont kevésbé, hogy időnként tisztázatlan körülmények között lehet valaki vesztese vagy éppen nyertese a különböző pályázatoknak.


Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy az önkormányzati intézmények, sportlétesítmények, utak és hidak felújítására, karbantartására vonatkozó pályázatot 2017-ben is kiírták, és a beérkező 1835 pályázatból 454 települést tudtak támogatni két lépésben mintegy 7,5 milliárd forinttal.

Az év végén a tartalékokból és a maradványpénzekből lehetőség nyílt arra, hogy további önkormányzatokat támogassanak. Tehát az eredetileg benyújtott pályázatok alapján további 1236 önkormányzat 17 milliárd 897 millió forintos támogatást kap, így három ütemben összesen a mintegy 3200 önkormányzat fele, 1690 részesül ilyen költségvetési támogatásban - közölte hozzátéve, hogy a hónap során folyamatosan készítik elő a támogatások utalásához szükséges dokumentumokat.

Pogácsás Tibor hangsúlyozta: nagyon sok kistelepülésnek nagyon komoly előrelépést jelenthet azt, hogy például az orvosi rendelőjét, közösségi házát vagy az önkormányzati hivatal épületét felújíthatja. Továbbá ez a forrás jelentős támogatást ad az utak felújítására is, és nem csak a kistelepüléseknek, hanem akár egyes fővárosi kerülteknek is. Mint megjegyezte, az elmúlt években nem volt arra példa, hogy budapesti kerület is kapjon ebből a forrásból.

Az államtitkár Hatvanon vett revansot

Milliárdok helyett bosszúból mindössze morzsákat, 55 millió forintot kapott Hatvan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) – értesült a HírTv. A város fideszesként megválasztott polgármestere ugyanis összeszólalkozott a pénzek elosztásáért is felelős államtitkárral, Szabó Zsolttal, aki a támogatás megvonásával vett revansot. A megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó TOP-pénzekről egyértelműen kiderült: előre elosztják, a pályázatok csak az adminisztrációhoz kellenek.

Súlyos hibát követett el Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár azzal, hogy támogatásmegvonással állt bosszút a hatvani városvezetésen. Ezt Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a szokásos kormányinfón.

Szabó Zsolt ugyanis korábban összeveszett a város fideszesként megválasztott polgármesterével, Horváth Richárddal, s ezek után bosszúból csak morzsányi, 55 millió forintot juttatott a Heves megyei településnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program – más néven TOP – tízmilliárd forintnyi forrásából. A Szabóhoz lojális polgármesterek által vezetett települések ugyanakkor milliárdokat nyertek.

Lázár állítja, korábban többször is kérte Szabót és Hatvan polgármesterét, hogy rendezzék a viszonyukat. Az ügyben egyébként a polgármesternek 100 százalékban igaza van – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez csupán a személyes véleménye. Lázár azt is hozzátette, hogy felülvizsgáltat minden TOP-pályázatot.

A hatvani polgármester, Horváth Richárd a Hír TV-nek eljuttatott közleményében azt írta: bízik abban, hogy Lázár János nyilatkozata után szakmai döntés születik, és Hatvan számára is elérhetővé válnak az európai uniós források. Lázár János egyébként a sajtótájékoztatón gyakorlatilag azt is elismerte, hogy előre leosztották a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó TOP-pénzeket.

Rendkívüli segítség Csanádpalotának

72,7 millió forintos rendkívüli támogatással segíti a kormány a csődhelyzetben lévő csanádpalotai önkormányzat működését - tájékoztatta a közvéleményt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

Lázár János közölte: a támogatás segíti a település működését és biztosítja az ott élők számára az önkormányzati szolgáltatásokat.

Nyergesné Kovács Erzsébet (független) polgármester, akit tavaly júniusban választottak a 2800 lakosú Csongrád megyei kisváros vezetőjévé, az MTI-nek korábban elmondta, több évre visszanyúló folyamat, pénzügyi szabálytalanságok sorozata vezetett ahhoz, hogy az önkormányzatnak 90 napon túli lejárt határidejű tartozása is volt már.

A polgármester az év elején a képviselő-testületnél kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását, javaslatát először azonban nem támogatta a képviselők többsége. Az önkormányzat likviditási tervének elkészítése után, január 15-én azonban a képviselők egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett arról döntöttek, hogy a polgármester a Szegedi Törvényszéknél kezdeményezze az eljárás megindítását.

Munkatársunktól/MTI/HírTv