Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Kivégezné a Fidesz a magyar önkormányzatiságot?

Bár Lázár János kijelentette, nincs politikai vita a közigazgatási rendszer működéséről, az LMP mégis parlamenti vitanapot kezdeményez a témáról. Az ellenzéki pártok közül ráadásul több úgy értesült, hogy a Fidesz a választások után akarja "beszúrni a halálos döfést" a magyar önkormányzatiságba.


Sikeres a közigazgatás 2010-ben elkezdett átalakítása, az átlagemberek és a vállalkozások számára is gyorsabbá vált az ügyintézés - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Hódmezővásárhelyen január utolsó napjaiban Hódmezővásárhelyen.

Varga a Járási Hivatal kibővített ügyfélszolgálatának átadásán azt mondta: könnyebbé, gyorsabbá és olcsóbbá vált az ügyintézés. 64 újabb településen válik elérhetővé a személyes ügyintézés - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, ma nincs politikai vita arról, hogy a területi közigazgatási rendszer jól működik, a járásokra, a kormányhivatalokra szükség van, az adóhivatal átalakítása sikeres volt.

A kormány célja, hogy mind a 197 járási központban egy helyen lehessen intézni az adó- és a közigazgatási ügyeket, és ez belátható időn belül meg is valósul. Lázár kifejtette, a közigazgatás előtt álló legfontosabb feladat a digitalizáció, amire a kormány 180 milliárd forintot fordít.
Hadat üzent a kormány a vidéknek

Parlamenti vitanapot kezdeményez az LMP a közszféráról, az önkormányzatiságról és az önkormányzati dolgozók béréről – jelentette be Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje. Szerinte a szektor bérrendezése 50 milliárd forintból megoldható lenne, amelyre azonban a helyhatóságoknak szerinte nincs fedezete, a Miniszterelnöki Kabinetirodának viszont igen.

Kijelentette: a közszféra egésze bajban van, ennek ellenére a témáról kevés szó esik az Országgyűlésben, a kormány "elblicceli" az ügyet. "Aggasztó hírek érkeznek a Fidesz-KDNP háza tájáról" – fogalmazott. Hadat üzennek a vidéknek azzal, ha a kétezer fő alatti településeken megszüntetik az önkormányzást.

A Magyar Liberális Párt, az MSZP és a Párbeszéd nem fogja megengedni, hogy Magyarországon felszámolják az önkormányzati rendszert - jelentette ki a Liberálisok elnöke. Fodor Gábor elmondta, a Fidesz arra készül, hogy a választás után felszámolja Magyarországon az önkormányzatiság maradékát: a helyi önkormányzatokat megfosztanák autonómiájuktól.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a választás tétje: a polgárok továbbra is maguk dönthetik el, ki vezeti a településeket, vagy visszatér a tanácsrendszer. Hozzátette: az elmúlt nyolc év az önkormányzatiság visszanyeséséről szólt, de "úgy látszik, hogy a halálos döfést a választás után akarja a Fidesz beleszúrni a magyar önkormányzatiságba".

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, "ez egy 21. századi településrombolás, falurombolás is lehet" - fogalmazott. Hozzátette: ha nincs egy gazda, aki figyel a településre, akkor az el fog sorvadni. Orbán Viktor és a Fidesz ne akarjon harmadszor is program nélkül indul. Tegye világossá a Fidesz, mit tervez az önkormányzatokkal – szólított fel.

Nem lenne választás a kistelepüléseken?

Már a 2019-es önkormányzati választásokkor új rendszert léptetnének életbe, ha a Fidesznek és Orbán Viktornak sikerül harmadszor is kétharmaddal kormányt alakítania idén tavasszal – tudta meg a Szabad Pécs. Információik szerint már nem csak arról van szó, hogy 2000 fő alatti településeken nem lenne választás.

A portál polgármesterektől és „hivatali emberektől” szerzett értesülésekre hivatkozva közölte, hogy Orbánék ősz elejéig szavaznák meg a törvényváltoztatást, amely az önkormányzati választási szabályok átszabásához szükséges. Az átalakítás egyik célja pedig az lehet, hogy a településvezetők lehetőleg mindannyian a Fideszhez köthető emberek legyenek – teszik hozzá.

Egy korábban kiszivárgott elképzelés még arról szólt, hogy a kétezres lélekszámot el nem érő településeken nem lenne választás. A lap most azt írja: a számokról még vita van, a legoptimistábbak az 1500 főt valószínűsítik, ugyanakkor egyre többen mondják azt, hogy most már az 5000 főt el nem érő lakosságszámú települések mindegyikére vonatkozna a szabály.

A Szabad Pécs azt írja, vannak enyhébbnek szánt forgatókönyvek is – létezik például egy elképzelés arra vonatkozóan, hogy a francia prefektusi rendszerhez hasonlót vezessenek be hazánkban is. Abban egyfajta ellenőrző szervként, az állam területi képviseletét ellátó testületeket lehet megszavazni, amelynek felügyeletét egy úgynevezett prefektus látná el.

Munkatársunktól/Szabadpecs.hu/MTI