Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Unió: támogatni kell az településeket a légszennyezettség elleni harcban

Bár országos szinten csökkent a légszennyezettség márciusban, Putnokon veszélyes, Sajószentpéteren pedig egészségtelen a levegő az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) szerint. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az Európai Unió (EU) a levegő minőségének javítására a tagállamok összefogását sürgeti.


Az ország nagy részén csökkent a légszennyezettség, de Putnokon továbbra is veszélyesnek, Sajószentpéteren egészségtelennek minősítette a levegő minőségét a magas szállópor-tartalom miatt szerdán az Országos Közegészségügyi Központ.

A legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen Szombathely, Várpalota, Vác, Nyíregyháza, Miskolc és Kazincbarcika szerepel a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel. A többi település levegőjét - köztük Budapestét - elfogadhatónak minősítették.

A meteorológiai szolgálat fővárosi légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: napközben a légszennyező anyagok mennyisége a legtöbb helyen alacsonyan alakul, a szálló por koncentrációjának napi átlaga az egészségügyi határérték alatt marad. Estétől viszont a nyugodt idő mellett ismét romlik a levegőminőség.

A levegő szennyezettségének értékelése egy speciális index alapján történik. Az OKK ezek közül négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadót.

Európai együttműködésre lenne szükség

Az Európai Unió (EU) környezetvédelmi miniszterei szófiai tanácskozásukon kijelentették, hogy a levegőszennyezés számos ágazatban folytatott gazdasági tevékenység következménye, ezért annak csökkentése is megköveteli az ágazatok és a kormányzati szintek közötti koordinációt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint, mivel Európában számos esetben a helyi és regionális hatóságok a felelősek a levegőminőségi előírásoknak megfelelő intézkedések meghozataláért, a környezetvédelmi tárcavezetők hangsúlyozták: a nemzeti és az uniós politikáknak támogatniuk kell az illetékeseket erőfeszítéseikben.

Jó kormányzásra van szükség a közszféra és a vállalkozások, a helyi közösségek és az egyének költségei közötti egyensúly megteremtéséhez. A tagállamok többsége szembesül azzal, hogy egyebek mellett a szálló pornál, ahol a legjelentősebb kibocsátó forrás a lakossági szilárd tüzelés, a szociális-gazdasági körülményeknek komoly szerepük van a szennyezésben.

Az uniós, úgynevezett öko-dizájn irányelv hamarosan EU-szerte alkalmazandó követelményeket ad a szilárd tüzelésű berendezésekre, azonban gyenge fizetőképesség mellett nehézkes a gyors alkalmazásuk, hiszen a megfelelő tüzelőanyag használata nagyban függ a háztartások anyagi erőforrásaitól – emelték ki.

Rekordrészvétel a Föld órája eseményen

Rekordszámú, 188 ország csatlakozott idén a Föld órája akcióhoz, amelyben magánszemélyek, vállalatok és civil szervezetek világszerte hallatták hangjukat vagy tettek konkrét lépéseket a természet megőrzése érdekében – közölte az akciót világszerte összehangoló Vadvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete.

A Föld órája mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott. Az #EarthHour és az idén bevezetett #Connect2Earth hashtaget több mint 3,5 milliárd alkalommal használták a közösségi médiában január és március között. Mintegy 250 közszereplő is hallatta a hangját a Föld órájával kapcsolatban.

Kolumbiától Indonézián át a Fidzsi-szigetekig az idei Föld órája tettekre és összefogásra késztette az embereket. Peru fővárosában, Limában a tengerpartot több száz kilogramm hulladéktól tisztították meg, Mianmarban pedig megnyitották az első "Föld órája falvakat", ahol természeti erőforrásokból származó megújuló energia biztosít áramot az embereknek.

"A tudomány ma már egyértelművé teszi: a természet pusztulása globális krízissé vált. Cselekednünk kell, a kormányokat és vállalatokat pedig a biológiai sokféleség és a természet megóvása érdekében tett még komolyabb lépésekre kell sarkallnunk" – emelte ki Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

Munkatársunktól/MTI