Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
A választás után eltűnnek a kistelepülési önkormányzatok?

Noha Orbán Viktor korábban cáfolta, hogy a kistelepülési önkormányzatok megszüntetésére készülnének, sajtóértesülések szerint a választást követően beindulhat a közigazgatás átalakítása. A Magyar Liberális Párt ennek kapcsán úgy fogalmazott: a Fidesz eddig is azon dolgozott, hogy porig rombolja az önkormányzatiságot.


Álhírnek nevezte az ötezer főnél kisebb települések polgármestereinek küldött levélben Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány a kistelepülési önkormányzatok megszüntetésére készülne – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke még a választások előtt.

Ismertetése szerint a levélben a kormányfő úgy fogalmazott: "Magyarország számára különösen fontosak apró falvaink és kistelepüléseink. Azért dolgozunk, hogy megtarthassák bölcsődéiket, óvodáikat és iskoláikat."

"Személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát. Ezt támogattam eddig is, és ezt fogom támogatni a jövőben is" – jelezte Orbán Viktor, a kistelepülések megerősítését az egész ország érdekének nevezve.

Szeretném, ha falvaink meg tudnák tartani lakóikat. Ezért 2018 után meg kell hirdetnünk a Modern falvak programot, melynek célja a kistelepülések fejlesztése és megerősítése - állt a levélben Havasi Bertalan tájékoztatása szerint.

Porig rombolták az önkormányzatiságot

Minden településnek magának kell eldöntenie, hogy milyen oktatást szeretne, hogyan gondoskodik a rászorulókról és a gyámhivatalt is nekik kell működtetniük, egyszóval nekik kell a kezükbe venni mindazt, ami a helyiek sorsát rendezi – közölte Budaörs korábban polgármestere.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), aki Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje árnyékkormányának önkormányzatokért felelős minisztere, azt mondta: a települések önrendelkezése az autonómia lényege, amit mára kiirtottak az emberekből.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány porig rombolta az önkormányzatiságot, amiben benne van az ember- és társadalomképe, és ez nem közigazgatási, hanem szabadságjogi kérdés.

Önkormányzati minimum minden településen

Molnár Gyula, az MSZP a Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Stiftung Merre tovább önkormányzatok? című konferenciáján úgy fogalmazott: egy hatalom jellegét világosan megmutatja az, hogyan viszonyul az önkormányzatokhoz.

Szerinte a rendszerváltás óta eltelt 28 évben sokféle megközelítés volt, a mindenkori hatalmak különböző módon és mértékben mindig megpróbálták az önkormányzatok autonómiáját korlátozni. Hozzátette: a mostani kormány a forrásokat és a hatásköröket nézve is centralizál.

Molnár Gyula feladatként egyebek mellett azt jelölte meg, hogy olyan önkormányzati rendszert alkossanak, amely megőrzi a rendszerváltáskori alapelvet, hogy helyben hozzák meg a helyi közösséget érintő döntéseket.

Előrehoznák az önkormányzati választást

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hozzák előre az önkormányzati választást. Gyurcsány Ferenc azzal indokolta elképzelésüket, hogy rendszerváltásra van szükség, ehhez pedig Orbán Viktor rendszerének valamennyi pillérét le kell bontani.

A települési önkormányzatok egy jelentős része ugyanis nem a választók és a lakosság érdekeit képviseli, hanem a Fidesz "politikai akaratának egyszerű végrehajtója" – fogalmazott a Demokratikus Koalíció politikusa.

Fel kell szólítani az önkormányzatokat, hogy "nyissanak utat" egy előrehozott választásnak – nyomatékosított. Ha ezt nem teszik meg, akkor arra kell kérni a választókat, hogy közvetlen nyomásgyakorlással kényszerítsék ki az előrehozott választást – tette hozzá.

Munkatársunktól/MTI