Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
A romáknak nem, a németeknek viszont lesz parlamenti képviselője

Közel egy évszázad után ismét lesz képviselője a magyarországi német nemzetiségnek. Ritter Imre – miután kiderült, hogy sikerült mandátumot szereznie – elmondta: minden nemzetiség érdekét képviseli majd az Országgyűlésben. Nagy meglepetésre az Országos Roma Önkormányzat nem tudott elegendő szavazatot összegyűjteni ehhez.


Történelmet írt a magyarországi német nemzetiségi közösség az országgyűlési választáson: 85 év után, kedvezményes mandátummal újra önálló és teljes jogú képviselője lesz az Országgyűlésben, Ritter Imre korábbi német szószóló személyében – közölte Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes.

Szalayné közleményében azt írta: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által állított lista 25 658 szavazattal kedvezményes mandátumot szerzett, ezzel - Bleyer Jakab 1933-as parlamenti munkája után - ismét erős érdekképviseletet kap az ország második legnagyobb nemzetiségi közössége.

Ritter Imre – miután kiderült, hogy sikerült szavazati jogot jelentő kedvezményes mandátumot szereznie – úgy fogalmazott: a mandátum megszerzése a többi 12 nemzetiségnek is új lehetőségeket nyit, mivel az ő érdekeiket is képviseli majd.

Ritter, aki jelenleg az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója, közölte: parlamenti munkája során a német oktatási-nevelési intézményhálózat és -rendszer bővítésére, minőségi javítására koncentrál majd. Szeretné továbbá elérni, hogy a kulturális egyesületek és önkormányzatok nagyobb elismerést kapjanak.

A romák esélye elúszott

Az április 8-án tartott országgyűlési választások során második alkalommal nyílt lehetőségük a hazai nemzetiségi közösségek tagjainak arra, hogy a parlamenti részvételüket biztosítsák. Jelenleg ennek két formája van: kedvezményes mandátummal önálló és teljes jogú képviselőt, alacsonyabb szavazatszám esetén pedig nemzetiségi szószólót küldhetnek az Országgyűlésbe.

A szószólók nem rendelkeznek önálló képviselői jogosultságokkal, de testületben eljárva, a parlament nemzetiségek bizottságának tagjaként hatékonyan tudják érvényesíteni az általuk képviselt közösség érdekeit - ismertette. Az önálló képviselői mandátum megszerzése valamennyi magyarországi nemzetiségi közösség jogainak érvényesülése szempontjából újszerű, egyedülálló lehetőség.

A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok országos pártlista helyett nemzetiségük listájára szavazhattak. Mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat állított listát. Magyarországon két olyan nemzetiség van, amely létszámából adódóan teljesíteni tudja a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatszámot: a roma és a német közösség.

Háromszoros támogatás

Megháromszorozódott a nemzetiségek támogatása az elmúlt két kormányzati ciklusban, ilyen mértékű támogatásemelkedés eddig nem volt – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára még április első napjaiban.

Soltész Miklós a VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskolában tartott sajtóbejáráson a támogatások emelkedését óriási lehetőségnek nevezte a magyarországi nemzetiségek megmaradásában. Emlékeztetett, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium például kétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott intézménybővítésre.

Közölte azt is, hogy egy nemrég hozott kormányhatározat szerint négy településen egymilliárd forintból szerb köznevelési intézmények újulnak majd meg a következő években. Soltész Miklós kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben szoros, "nagyszerű" kapcsolat alakítottak a 13 magyarországi nemzetiséggel.

Ennyien szavaztak a nemzetiségekre

Az országos nemzetiségi listákra leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál a nemzetiségi listákra leadott szavazatok száma a következő:

1. MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA (0,46 százalék, 26 477 szavazat)
2. ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT (0,10 százalék, 5703 szavazat)
3. ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT (0,03 százalék, 1743 szavazat)
4. ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT (0,02 százalék, 1245 szavazat)
5. ORSZÁGOS RUSZIN ÖNKORMÁNYZAT (0,01 százalék, 539 szavazat)
6. MAGYARORSZÁGI ROMÁNOK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA (0,01 százalék, 428 szavazat)
7. SZERB ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT (0,01 százalék, 296 szavazat)
8. UKRÁN ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT (0,00 százalék, 270 szavazat)
9. ORSZÁGOS LENGYEL ÖNKORMÁNYZAT (0,00 százalék, 210 szavazat)
10. ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT (0,00 százalék, 199 szavazat)
11. ORSZÁGOS ÖRMÉNY ÖNKORMÁNYZAT (0,00 százalék, 159 szavazat)
12. MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA (0,00 százalék, 159 szavazat)
13. BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT (0,00 százalék, 104 szavazat)

Munkatársunktól/MTI