Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Polgármesterek mondhatnak le a választás eredménye miatt

Noha több polgármesterből is parlamenti képviselő lett az április 8-án tartott választáson, nem mindegyikük mond le a tisztségéről. Ilyen esetekben automatikusan a listán következő jelölt kapja meg a mandátumot.


Jóllehet, Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke vezette az MSZP-vel közös országos listát, mégsem fog beülni az új parlamentbe, hanem átadja a mandátumát. Karácsony ezt a Hír TV Egyenesen című műsorában jelentette be. Mint mondta, szeret kapcsolatban lenni az emberekkel, ezért megmarad zuglói polgármesternek.

Karácsony helyére Harangozó Tamás kerülhet, de nem ő az egyetlen, aki ilyen módon lesz képviselő. A Jobbik listáján például Janiczak Dávid ózdi polgármester van bejutó helyen, de vélhetően ő sem hagyja ott a városát, ezért helyette Potocskáné Kőrösi Anita ülhet be a Jobbik frakciójába.

Ráadásul az sem túl valószínű, hogy az LMP-vel szövetséges Új Kezdet elnöke, Gémesi György feladja a gödöllői polgármesterséget, ezért az ö mandátumát minden bizonnyal Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője veszi majd át.

Időközi választások jöhetnek

Budapesten ugyanakkor vannak olyan polgármesterek, akik várhatóan lemondanak, mert képviselők szeretnének lenni. Az egyik ilyen a XV. kerület vezetője, Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció (DK) egyéni jelöltjeként jutott be az Országgyűlésbe a 12-es számú választókerületben.

A másik Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere, aki a sajtóhírek szerint nemhogy országgyűlési képviselő, de miniszter is lesz, ezért úgy tűnik, hogy a VIII. kerületben is időközi polgármester-választást kell majd tartani. Ennek szabályairól korábban Lövétei István alkotmányjoigász beszélt részletesen az Inforádióban.

Itt egyetlen határidő van, az önkormányzati választásokat megelőző fél évig lehet csak kiírni. Egyébként az, hogy a választás jó néhány hónapot csúszik, normális dolog. Minden megy tovább és valamelyik helyettes polgármester átveszi a polgármesteri funkciókat, menedzseli az önkormányzat működtetését, mint ha ő lenne a polgármester – fejtette ki.

Ács polgármestere már le is mondott

Lemondott posztjáról Ács polgármestere, Lakatos Béla, mert a Momentum színeiben indult jelölt a településen leadott szavazatokat tekintve a harmadik helyre szorult az országgyűlési választáson. Lakatos Béla nyolc évig iskolaigazgató volt Ácson, majd kétszer polgármesterré választották.

"A személyemre leadott szavazatok száma azt mutatja, hogy az ácsiak nem értékelték a településért végzett 16 éves munkámat. Így sem lelki erőm, sem kedvem nincs folytatni" - közölte Lakatos Béla a választást követő napon.

A polgármester - aki korábban függetlenként nyerte el a településvezetői posztot és most a Momentum képviselőjelöltként Komárom-Esztergom megye 3-as egyéni választókerületében indult, hozzátette, várhatóan három hónap alatt lezárja a még folyó beruházásokat és a nyári szünet előtt benyújtja lemondását a képviselő-testületnek.

Munkatársunktól/Inforádió/MTI