Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Mit tehet egy település a nemek közti esélyegyenlőségért?

A férfiak és nők közötti egyenlőség önkormányzati vetületéről rendeztek beszélgetést április végén a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szervezésében. A résztvevők norvég településeknél szerzett tapasztalataikat és azok hazai alkalmazását is megvitatták egymással.


Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért címmel rendezett sajtótájékoztatót és workshopot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) április 19-én, amelyen a hasonló néven futó nemzetközi projekt hátteréről, eredményeiről és jövőjéről is beszélgettek a résztvevők.

Az újságíróknak tartott rövid összefoglalót követően az együttműködésben résztvevő önkormányzatok (Balástya, Bácsalmás, Lőrinci, Nádudvar és Réde) képviselői mutatták be a norvég tapasztalataik hazai hasznosulását, kiemelve azok konkrét előnyeit a nemek közötti egyenlőség terén.

A prezentációkat követően Dr. Tóth Attiláné, a Magyar Tudományos Akadémia Jövőkutatási Bizottságának titkára tartott előadást Nők és férfiak ma és a jövőben címmel. A résztvevő önkormányzatok a sajtótájékoztató után tartott workshopon egy koncepciót is kidolgoztak a saját településükre az esélyegyenlőség témájában.

Sokat tanulhatunk a norvégoktól

A projektek célkitűzése a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése volt a két országos önkormányzati szövetség, a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS) és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül.

A projekt keretében hazai települések választott képviselői és tisztségviselői tanulmányútra mentek Norvégiába, hogy ott a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya témáját tanulmányozzák, megismerkedjenek a témában releváns helyi és országos szabályozásokkal és a különféle jó gyakorlatokkal.

A partnerek megosztották tudásukat, tapasztalataikat, jó gyakorlataikat a nők és férfiak esélyegyenlőségének témájában. Ellátogattak Stavanger és Sandnes önkormányzatához, ahol a folyamatban levő önkormányzati reformról, esélyegyenlőségi intézkedésekről, ifjúságpolitikáról, stratégiai tervezésről, közösségi részvételi technikákról volt szó.

Nem csak tervek, megoldások is vannak

A látogatások interaktív jellege lehetővé tette, hogy megismerjék azokat a kihívásokat és sikereket, amiket norvég kollégáik megtapasztalnak. Ezek között vannak a nők és férfiak fizetésében megmutatkozó különbségek, a nők alulreprezentáltsága a közéletben, a férfiak alulreprezentáltsága a szociális, egészségügyi területen, a segítő szakmákban.

Norvégiában számos jó gyakorlat létezik a problémák megoldására. Ilyen például a munkanélküli férfiak egészségügyi szakápolói képzése, a műszaki területen megvalósuló képzések népszerűsítése a lányok/nők számára, illetve olyan képességfejlesztő tréningek, amik lehetővé teszik a nők vezetői pozícióban való elhelyezkedését.

A tanulmányúton és a workshopon összesen 21 ember vett részt, akik a projektben résztvevő önkormányzatok − Balástya, Bácsalmás, Lőrinci, Nádudvar és Réde – polgármesterei mellett részt vettek azok képviselői, vezető tisztségviselői, intézményvezetői, szakmai területen dolgozó munkatársai.

Munkatársunktól/TÖOSZ