Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Magyarországon is sokasodnak az okostelepülések

Év végéig tíz településen, digitális eljárásokkal támogatott, úgynevezett okos városok létrehozását tervezi a kormány – jelentette be a Digitális jólét programjáért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás kiemelte: a kísérleti program helyszínei között különböző helyzetű és népességű települések lesznek.


Az év közepéig tíz kísérleti program indul digitális eljárásokkal támogatott okostelepülések kialakítására – árulta el beszédében a Digitális jólét programjáért felelős miniszterelnöki biztos április végén, Tatán, a "Civitas sapiens - okosvárosok - bölcs közösségek" konferencia nyitóelőadásán.

Deutsch Tamás egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kísérleti program helyszínei között különböző helyzetű és népességű települések lesznek majd. A fejlesztéseket az év végére szeretnék befejezni, a bevált eljárásokat pedig jó gyakorlatként mutatják majd fel más településeknek.

Szólt arról, hogy a Digitális jólét program 2.0 fejlesztéseibe a határon túli magyar településeket is be kívánják kapcsolni, versenyelőnyt biztosítva számukra. A biztos a program legnagyobb hajtóerejének nevezte, hogy "alulról felfelé szerveződik, így a szereplők egymással egyenrangúként, partneri viszonyban működnek együtt".

Ötszáz embert képeznének ki

A Digitális jólét program által biztosított fejlődési ütemet azzal érzékeltette, hogy Magyarországon a rendszeresen internetet használók aránya 2015 és 2017 között 73-ról 79 százalékra emelkedett. Ráadásul 2018-ra várhatóan meghaladja majd a 80 százalékos uniós átlagot – fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programjáért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, a következő egy-másfél évben legalább 500 embert szeretnének kiképezni az okostelepülések számára használható programok fejlesztésére.

Szólt arról is, hogy a konferencia a "digitális térségfejlesztés" elnevezés szakirányú továbbképzés második oktatási napja. A továbbképzést az Edutus Főiskola szervezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködve.

Némethné Gál Andrea, az Edutus Főiskola megbízott rektora elmondta, a képzést kifejezetten a közigazgatásban dolgozó diplomásoknak alakították ki. Induláskor hetvenen iratkoztak be, többségük a határon túlról érkezett. A képzés két féléves, félévenként nyolc oktatási nappal. A hét-nyolc tantárgy elsajátítását elektronikus tananyaggal támogatják.

Mitől lesz okos a város?

Az okos város (smart city) elképzelés arról szól, hogy a lakók digitális felkészültsége, tudása és főleg igényei találkozzanak a település fejlesztési irányaival. Arról, hogy egy város vagy falu a technológia minden eszközével segítse az embereket hivatalos teendőik lebonyolításában, a közlekedésben, az informálódásban vagy a biztonságuk megóvásában.

Ez a vízió viszont csak akkor működik, ha a település rendelkezik megfelelő infrastruktúrával. Ennek a lelke egy olyan rendszer, amit IoT-nek (dolgok internete) vagy online összekapcsolt eszközök hálózatának hívnak. Ez szenzorok és más eszközök alkalmazásával juttatja el az adatokat gyorsan, nagy távolságokra egyik pontból a másikba.

A nemzetközi jó példák mellett már hazánkban is rengeteg „okosötlet” valósult meg az utóbbi években. Az egyik ilyen település Ceglédbercel, ahol egy Full HD kamerákból álló rendszer, a falu frekventált helyein üzembe helyezett hotspotok és egy mobilalkalmazás látja el folyamatosan frissülő, hasznos információkkal a lakókat és az idelátogatókat.

Az Invitel Csoport vállalati és nagykereskedelmi ügyfeleinek kiszolgálását végző Invitech Solutions által segített projekt következő lépésként környezeti szenzorok kihelyezését tervezi, amivel például energiahatékonyabbá válhat a közvilágítás, és a járművek forgalmáról is hasznos adatokhoz juthat majd Ceglédbercel vezetése.

Munkatársunktól/Invitech/MTI