Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Indul a közművek államosításának új hulláma

Megkezdte távhőüzletágának kiépítését a Nemzeti Közművek – közölte az NKM Nemzeti Közművek Zrt. április utolsó napjaiban. A múlt hónapban ráadásul az Oroszlányi Szolgáltató és az Égáz-Dégáz is beolvadt a nemzeti közművekbe. A napokban Mészáros Lőrinc is bevásárolt, ő most a Mátrai Erőművet vette meg.


Adásvételi szerződést írt alá az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. megvásárlásáról az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és Oroszlány önkormányzata, a tranzakció a hatósági jóváhagyások után zárulhat - közölte az NKM április utolsó napjaiban.

A tájékoztatás szerint az adásvétel tárgya az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. részvénycsomagja, beleértve a társaság eszközeit és tudásbázisát, valamint a korszerűsített hőközpontokat és a 2015-ben átadott 5 kilométer hosszú, földben vezetett távhő tranzitvezetéket, amely a hőtermelőt köti össze a szolgáltatóval.

A csaknem 50 dolgozót foglalkoztató társaság Oroszlányban és Bokodon összesen 5170 háztartást és csaknem 145 egyéb intézményt lát el távhővel és meleg vízzel. A Nemzeti Közművek saját forrásaiból finanszírozza a tranzakciót, tulajdonosi forrásbevonás nélkül – áll az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tájékoztatásban.

A társaság közölte, hogy a vételár a zárásig üzleti titoknak minősül. Az oroszlányi ügylet lezárása elsősorban a különböző hatósági jóváhagyásoktól függ, a tervek szerint szeptemberben megtörténhet a tényleges zárás. Jelezték azt is, hogy az NKM szándékában áll további távhőszolgáltatók integrálása a nemzeti közműrendszerbe.

Vége az Égáz-Dégáznak

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. május elejétől NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. néven folytatja tevékenységét, ugyanis a regionális földgázelosztó társaság 2018 januárjában csatlakozott az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-hez – közölte az NKM. Az ügyfeleknek nincs teendőjük, a változások elsősorban az ügyfélszolgálatok, a számlák és a weboldal arculatában jelennek meg.

Hozzátették: az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában lévő energetikai társaságok tavaly óta egységesen, Nemzeti Közművek márkanévvel és egységes arculattal rendelkeznek, a társaságcsoport közös weboldalának címe www.nemzetikozmuvek.hu. A cégcsoport évente többmilliárd forintot fordít elosztó hálózatainak rekonstrukciójára - közölte az NKM.

A NKM több mint 4,5 millió lakossági és versenypiaci áram- és földgázfogyasztó folyamatos és biztonságos ellátásáról gondoskodik. Emellett földgázelosztási feladatokat lát el az Észak-Dunántúl és Dél-Magyarország hat megyéjében, valamint Budapesten és a fővároshoz közeli további 18 településen, valamint Dél-Magyarországon villamosenergia elosztási tevékenységet végez.

Mészáros Lőrinc megvette a Mátrai Erőművet

Az Opus-csoport kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjáról. A vállalatcsoport a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozzájárulását követően 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátrai Erőmű többségi (72,66 százalékos) részvénycsomagját birtokló Mátra Energy Holding Zrt.-ben.

Az Opus március végén jelentette be, hogy megállapodott cseh üzleti partnerével, az Energeticky a Prumyslovy Holdinggal a társaság Mátra Energy Holding Zrt.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról. A 2019. június 20-ig tartó tranzakció első üteme a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően lezárult - írja közleményében a társaság.

Az Opus-csoport célja a Mátrai Erőmű fölötti irányítás megszerzésével, hogy az erőműben 26,15 százalékos MVM Zrt.-vel stratégiai együttműködésben a vállalat működését úgy alakítsa át, hogy az továbbra is meghatározó szereplője maradjon a hazai villamosenergia termelésnek, illetve a társaság fejlesztésével a Mátrai Erőmű a villamosenergia piac új szegmenseibe is beléphessen.

A G7 számításai alapján a felcsúti polgármester és családja közvetve, vagy közvetlenül az Opus Nyrt. közel 70, a Konzum Nyrt. 60, továbbá az Appeninn Nyrt. 37 százalékát birtokolja. Ehhez jön hozzá az a részvénycsomag, amelyet Mészáros az Opustól kap egyes cégeinek átadásáért. Így a Mészáros családnak csak a tőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedése 280-300 milliárd forintot ér.

Munkatársunktól/MTI