Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Szálló por - Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata Nyíregyházán is

Életbe léptette a szmogriadó riasztási fokozatát szerdán a nyíregyházi önkormányzat - közölte a helyhatóság sajtószolgálata az MTI-vel.


A szálló por napi átlagkoncentrációja hétfőn 102,4, míg kedden 110,2 mikrogramm volt köbméterenként, így óvintézkedések bevezetése vált indokolttá a városban - mondta Parillák Gabriella sajtóreferens. Tájékoztatása szerint szerdától tilos az avar és a kerti hulladék égetése Nyíregyházán, s arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg mellőzzék a személygépkocsik, különösen a dízelüzeműek használatát, inkább a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe utazásukhoz. Kérik továbbá a fa- és a széntüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, illetve ott, ahol arra lehetőség van, a gázüzemelésre való átállást.
Átmenetileg felfüggesztették az útburkolati jelek felfestését is a városban, hogy emiatt forgalmi dugók ne alakuljanak ki az utakon. A szabadtéri tűzgyújtási tilalom betartását fokozottan ellenőrzik, s felhívják a figyelmet a szennyezett levegő okozta egészségügyi kockázatokra is. Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI-nek elmondta: a meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásban változás egyelőre nem várható, így a levegő minőségének a további romlására lehet számítani Nyíregyházán. Az egészségügyi kockázatok közül kiemelte, hogy a porszemcsék ingerlik, sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porszemcsék bejuthatnak a tüdőhólyagokba, súlyosbíthatják a légzőszervi betegek állapotát. Emellett csökkentik a tüdő ellenállóképességét is a különböző baktériumos és vírusos fertőzésekkel szemben. Ezért azt javasolják, hogy a légúti betegségekkel küzdők, az idősek és a gyermekek ilyenkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, a lakásokat pedig csak a déli és a kora délutáni órákban szellőztessék.
A szmogriadó riasztási fokozata van érvényben szerdától Budapesten és Miskolcon is.

MTI