Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Készülnek az önkormányzati költségvetések

Bár még bőven van idő az önkormányzati költségvetések elfogadására, néhány településen már most kemény munka folyik. Hódmezővásárhelyen meg is szavazták, míg Békéscsabán első olvasatban tárgyalták meg a helyi büdzsét.


A hódmezővásárhelyi önkormányzat 23,103 milliárd forintos főösszeggel, 316 millió forintot meghaladó tartalékkal fogadta el a város 2018-as költségvetését.

A rendeletet a Fidesz-KDNP képviselői támogatták, az MSZP és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak.

Végh Ibolya aljegyző az előterjesztést ismertetve úgy fogalmazott, az elmúlt 25 évben nem volt ilyen jó gazdasági helyzetben az önkormányzat, eredményre vezettek a város működését átalakító intézkedések. Az önkormányzatnak nincs hitele vagy lejárt tartozása. A működési kiadások 38 százalékát teszik ki a költségvetésnek, 62 százalék beruházásokat, fejlesztéseket finanszíroz.

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kifejtette, az önkormányzat az idén 13,7 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, a Területi Operatív Programból, illetve a Modern városok program keretében megvalósuló beruházások jelentősen gyarapítják a település vagyonát. Két nagy állami fejlesztés is megvalósul Hódmezővásárhelyen, a 47-es elkerülő út és a tram-train építése - tette hozzá.

A politikus elmondta, a költségvetés előkészítése során folytatott konzultációk eredményeként 60 millió forintos sporttámogatási alapot hoz létre az önkormányzat, a nyugdíjasok pedig a korábbi években rendszeressé vált karácsonyi támogatás mellett húsvét előtt további 10 ezer forintot kapnak. Ez a juttatás a városban 11 ezer embert érint, és amennyiben a költségvetés helyzete lehetővé teszi, a következő években is megkapják.

Hegedűs Zoltán közölte, állami, uniós és önkormányzati forrásból felújítják a város valamennyi iskoláját és kollégiumát.

Az alpolgármester javaslatot tett a vállalkozások építményadójának csökkentésére: az adó 30 százalékáig elszámolható lenne az alkalmazottak minimálbér feletti béremelése, a házi orvosi rendelők felújítására program indulna.

Félmilliárdos hiányt kell Békéscsabának lefaragnia

A békéscsabai közgyűlés a 2018-as költségvetés úgynevezett első olvasatát tárgyalta legutóbbi ülésén. Ebből kiderül, hogy 544 millió forintos hiányt kell lefaragniuk a képviselőknek.

Szarvas Péter (független) polgármester kifejtette, a jelenlegi előirányzat szerint bevételi oldalon 37,6 milliárd forint, a kiadási oldalon 38,1 milliárd szerepel, vagyis - a városvezető megfogalmazása szerint - 544 millió forintnyi fedezetszükséglet mutatkozik.

Hozzátette, a bevételi ágon "korlátosak az önkormányzat lehetőségei", ugyanis a tavalyi évre előirányzott helyi adóbevételek sem teljesültek.

A hiányt részben az önként vállalat feladatok csökkentésével - ezekre tavaly 1,4 milliárdot fordítottak -, az önkormányzati intézmények igényszint alatti költségvetési támogatásával, mintegy 350 millió forintnyi vagyon eladásával, valamint újabb 250 millió forintos hitel felvételével próbálják áthidalni - közölte.

Jelezte, a hitelt a már elhatározott fejlesztések esetén jelentkező többletforrásigény kielégítésére használnák fel. A nemzetiségi önkormányzatokat jövőre 11 millió helyett csak 6 millió forinttal támogatnák. A polgármester szerint a kötelező feladatokat is át kell gondolni.

Szarvas Péter hangsúlyozta, míg tavaly 17 milliárdnyi volt, az idén mintegy 27 milliárd forintnyi beruházás van tervezve, így - a problémák ellenére is - "2018 fejlesztésorientált év lesz". Elismerte, a beruházások főként az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) és az Orbán Viktor kormányfővel kötött Modern városok program forrásaiból valósulnak meg.

Munkatársunktól/MTI