Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Folyamatosan fejlődik a hazai turizmus

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, ugyanígy volt ez 2017-ben is. A KSH legfrissebb adatai szerint februárban a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal nőtt.


Tavaly a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, akik közel 30 millió vendégéjszakát töltöttek el, ez 51 százalékkal több, mint a 2010-es adatok - közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

A nyolc éve tartó töretlen fejlődésnek köszönhetően a turizmus-vendéglátás a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát adja és mintegy 400 ezer embert foglalkoztat - mondta, hozzátéve: a szállásdíj-bevételek tavaly elérték a 278 milliárd forintot, ami 2010-hez képest 115 százalékos emelkedés. Kiemelte: szeretnék, ha 2030-ra a turizmus vendéglátás már a GDP 16 százalékát adná.

Guller Zoltán elmondta, Magyarország biztonságos ország, amely a felmérések szerint a turisták második legfontosabb érve az úti cél kiválasztásakor. Ezek alapján 2018-ban újabb rekordok dőlhetnek meg - emelte ki. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatokat ismertetve a vezérigazgató kifejtette, hogy a statisztikai adatok alapján 2017-ben 452 ezer vendég több mint egymillió vendégéjszakát töltött el az észak-magyarországi megye kereskedelmi szálláshelyein.

2010-hez viszonyítva a vendégéjszakák száma több mint 55, a vendégéjszakák száma 57 százalékkal emelkedett, míg a szállásdíj bevételek közel 125 százalékkal nőttek. Külföldről Lengyelországból érkeznek a legtöbben a megyébe, majd Szlovákia, Németország, Ukrajna és Olaszország következik a sorban - sorolta.

Kiemelte: Miskolcon a szálláshelyek 180 ezer vendéget és 391 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A turisták száma 88 százalékkal, míg az általuk eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal volt több 2010-hez képest.

Ez idő alatt a borsodi megyeszékhely turisztikai szempontból a magyarországi települések között négy helyet lépett előre, a 2010-es 16. helyhez képest a 12. helyen szerepel. Ez a szállásdíj bevételeken is érződik, a tavalyi 3,7 milliárd forint árbevétel 162 százalékos emelkedés a nyolc évvel ezelőtti adatokhoz képest - mondta.

KSH: februárban 9 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Februárban a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek száma 10,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal emelkedett. Összességében 8,5 százalékkal több vendég 9,0 százalékkal több éjszakát töltött el - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal, 50,9 százalékra nőtt.

A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 11,9 százalékkal 25,9 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 11,2 százalékkal 13,7 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 24,8 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedett.

A szállodai szobák bruttó átlagára egy év alatt alig 1,6 százalékkal, átlagosan 16 340 forintra emelkedett, az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár bevétel egy év alatt 8,1 százalékkal nőtt és 8300 forint lett átlagosan, míg a szállodák összes bevétele egy szobára vetítve meghaladta a 15 700 forintot és 8,8 százalékkal volt több a tavaly februárinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 9,9 százalékkal többet, több mint 1,039 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1701 szálláshelyen, köztük 779 szállodában fizethettek a vendégek, tette hozzá a KSH.

23 milliárd forint a falusi turizmusra

Egyebek mellett a falusi turizmus fejlesztését szolgálja az a mintegy 23 milliárd forint támogatás, amelyet a Miniszterelnökség első körben megítélt a Vidékfejlesztési Program nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett pályázatában, ezáltal 550 vállalkozás részesülhet támogatásban.

A nyertes vállalkozások a rendelkezésre álló forrásokat egyebek mellett falusi szálláshely létesítésére, fejlesztésére, illetve egyéb nem mezőgazdasági termék-, szolgáltatás- és technológiafejlesztésre használhatják fel. A vidéki térségben működő mezőgazdasági mikro vállalkozások projektjeik megvalósítására maximum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a nyertes pályázók kérelmei az ügyfélkapujukon hamarosan a "jóváhagyott" státuszba kerülnek, és a támogatói okiratokat elektronikus úton kapják majd meg. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyertes kérelmek száma és a támogatási összeg a még folyamatban lévő értékelések lezárásával, a közeljövőben tovább emelkedik.

A Miniszterelnökség ezzel a döntéssel együtt az idén már 89 milliárd forint vidékfejlesztési kötelezettségvállalást tett, így a Vidékfejlesztési Programban már több mint 1200 milliárd forintról, a teljes keret 93 százalékáról megszülettek a támogatói döntések - olvasható a tárca közleményében.

Munkatársunktól/MTI