Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Épül-szépül a magyar vidék – természetesen uniós támogatásból

A kampány hajrájában a fideszes politikusok sorra vették a vidéken megvalósuló fejlesztéseket. Bár Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztere igyekezett kisebbíteni az uniós források jelentőségét, csak Vas megyében 212 milliárd forintnyi beruházás indult el "Brüsszel" támogatásával.


Magyarország a biztonságnak és a kedvező beruházási feltételeknek köszönhetően nemzetközi viszonylatban is a legkedveltebb befektetési célpontok egyike, de az újabb beruházások érdekében tovább kell erősíteni a magyar vidéket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fővárosi sajtótájékoztatóján.

Ennek szellemében jelentette be Simon Róbert Balázs, a Miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára, hogy a Modern városok program (MVP) keretében négy nagyberuházás kezdődik Győrben. Hozzátette: ezeknek a beruházásoknak az összértéke mintegy 28,6 milliárd forint.

Simon kitért arra is, hogy a Modern városok program keretében a 23 megyei jogú városban mintegy 250 projekt valósul meg, több mint 3500 milliárd forint értékben. Ezek mintegy háromnegyedét hazai költségvetési, a maradékot pedig európai uniós támogatásból fedezik. A Miniszterelnökség tavaly 146 milliárd forintot fizetett ki, idén április 1-jéig pedig több mint 110 milliárd forintot.

Érden költik leggyorsabban a pénzt

A programban az Érd rendelkezésére álló 70 milliárd forintból már 42 milliárd a városba került – árulta el a térség országgyűlési képviselője a városban rendezett sajtótájékoztatóján, amelyet közösen tartott a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterrel és Érd polgármesterével.

Aradszki András (Fidesz-KDNP) a beruházások közül a közintézmények színvonalának emelését, az iskolák, óvodák és egészségügyi létesítmények fejlesztését emelte ki. T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott, hogy a Modern városok programban érintett települések közül a források felhasználása tekintetében Érd áll az első helyen.

Mivel Érd a központi régióban található, az ottani beruházások a magyar költségvetés támogatásával valósulnak meg, tehát "nem igaz az, hogy az országban csak az Európai Unió forrásaiból történnek fejlesztések" – mondta Kósa Lajos miniszter.

Pécs, a Kárpát-medence központja

A Modern városok program részeként a következő 30-50 évben Pécset a Kárpát-medence délnyugati részének urbanizációs központjává kell fejleszteni – fogalmazott Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a városban tervezett fejlesztésekről rendezett sajtótájékoztatón.

A konkrétumokra térve Kósa kiemelte, hogy 76 milliárd forintot fordítanak a program forrásaiból az M60-as autópálya továbbépítésére Barcs felé és az M6-os sztráda meghosszabbítására Bólytól a horvát határig. Később pedig szólt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) átfogó fejlesztését a program 24,8 milliárdos keretéből megvalósító campusbővítésről.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a város egykori ipari és bányászati ingatlanjainak hasznosítására korábban jóváhagyott, csaknem 4,5 milliárd forintos összeget a helyi igényeknek is megfelelően a többi között közlekedés- és infrastruktúrafejlesztésre használhatja fel a megyeszékhely.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester beszámolt arról, hogy Pécs a többi városhoz képest időarányosan "meglehetősen jól teljesít" a programban. Közölte: évente óriási összeget, 2 milliárd forintot fordítanak a közösségi közlekedés fenntartására, amit a város tartósan nem képes finanszírozni.

Mesés uniós pénzek Vas megyében

A 2014-2020-ig tartó fejlesztési időszakban az eddig megszületett döntések alapján megítélt támogatásként 212 milliárd 341 millió forint európai uniós fejlesztési forrás érkezett Vas megyébe, amiből 660 támogatott projekt valósult, illetve valósulhat meg a közeljövőben - mondta Sárváron Ágh Péter (Fidesz), a megyei fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos.

A legtöbb támogatás a közlekedésfejlesztésre érkezett a térségbe, elkészült a Szombathely és Győr közötti M86-os autóút, és megkezdődött az M8-as autóút Körmend-Rábafüzes, valamint az országhatár közötti szakaszának előkészítése és építése, de ide tartozik a Szombathely és Zalaszentiván vasútvonal korszerűsítése is - sorolta a politikus.

A megyei fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos hangsúlyozta: az uniós támogatások a régióban jól hasznosulnak, hozzájárulnak Vas megye gazdaságának erősödéséhez, de szavai szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre több az olyan fejlesztés is, amelyek állami támogatással, hazai, helyi forrásokból valósulnak meg.

A környékről is szól a fejlesztés

A Modern városok program Dunaújváros esetében nemcsak a városról, hanem annak tágabb környezetéről is szól, hiszen több olyan fejlesztés is folyamatban van, amelynek haszonélvezői a környező településeken élők lesznek - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos a dunaújvárosi élményfürdőben tartott eseményen közölte, az itteni program 34 milliárdos: vannak kifejezetten nagy volumenű projektek és van sok kisebb is. A nagyobbak között említett két közútfejlesztést, amelyek a városon kívül valósulnak meg: az egyik a Dunaújváros-Sárbogárd, a másik a Cece-Paks szakasz teljes felújítása.

Szintén nagy projektnek nevezte a 4,1 milliárd forintos iparipark-fejlesztést. A miniszter szólt az intermodális központ megvalósításáról is, amely mintegy 9 milliárd forintba kerül majd, jelenleg szintén az előkészületek zajlanak. Kósa említést tett az elektromobilitási programról, a Duna és a vasmű közötti terület, illetve a Szalki-sziget rehabilitációjáról is.

Munkatársunktól/MTI